Ndryshimi mes inspektimeve të "Shoqata Atdhetare Kulturore "Gora""

ska përmbledhje të redaktimeve
fshatrat Tresove dhe Dolan ne Veri me Babjenin dhe Qencken dhe ne Juge me
Shipcken dhe Gjonomadhin.
 
.Nga
pikpamja gjeo-fizike eshte me terren malor ,por fshati shtrihet ne nje pllaja
deri diku te sheshte dhe mbi te vine duke u ngritur mallet qe perfundojne ne
pllaja te sheshta me kullota.Ndodhet ne lartesine 1270 m/2 mbi nivelin e
detit.Ka nje klime te ashper ka qene me e theksuar ne shekullin e kaluar ku
Debora shkonte deri ne nje meter por tani me ngrohjen globale deborea eshte me
e paket.Ka te zhvilluar blektorine dhe pemtarine .por mbillen dhe kultura te
tjera.Nemerohen deri ne 25 lloje dardhe te vendit si sherbetlija,muzhake
,elbjet ,sinkat ,bishnja ,rrutullare,e ato dimeroret ,kallanjat,tirankat e te
tjera po keshtu edhe shume lloje molle te vendit  si e mirenjohura e zones karapashka me aromen
e saj karakteristike ,ka rreth 25 specie te pemeve frutore si vadhat,thanat ,gorricat
,qershite e fameshme te vendit belicat,mani I zi ,kumbulla rrumbullake qe
perdoret per raki dhe narden ,kumbulla e fameshme vjeshtore  per raki Gore dhe oshafet ushqim tradicinal
gorar etj.Ka qene tradite e barinjeve te fshatit qe ne kohen e pranveres kur
ishte koha e shartimit mbanin bicak me vehte dhe shartonin dardha molle qershi
ku ndodheshin nen shartesa si gorrice e eger,molle e eger dhe qershi e eger
keshtu qe kur shkonje per te bere dru ne mes te pyllit mund ti shijoje dhe keto
fruta.Flasim per traditen e para viteve 90 se tani fshati pothuajse eshte
braktisur dhe kjo tradite ka humbur dhe ku pyjet pothuajse jane prere dhe pemet
frutore  jane perdorur per dru.Ata pak
banore qe kane mbetur mbahen me blektori ,Por le te vazhdojme te flasim per
fshatin ne vite.
Anonymous user