Ndryshimi mes inspektimeve të "Shoqata Atdhetare Kulturore "Gora""

ska përmbledhje të redaktimeve
Gora
 
.                                         '''Senishti ne Gore'''
 
.
Senishti
eshte fshat ne krahinen e Gores,te Qarkut Korce.Shtrihet ne jug-perendim te
qytetit te Maliqit ne te majte te rrjedhes se lumit Devoll dhe te rruges
automobilistike Maliq- Lozhan-Gramsh.
 
'''Senishti ne Gore'''
.Nga
pikpamja gjeo-fizike eshte me terren malor ,por fshati shtrihet ne nje pllaja
deri diku te sheshte dhe mbi te vine duke u ngritur malletmalet qe perfundojne ne
pllaja te sheshta me kullota.Ndodhet ne lartesine 1270 m/2 mbi nivelin e
detit.Ka nje klime te ashper ka qene me e theksuar ne shekullin e kaluar ku
debora shkonte deri ne nje meter, por tani me ngrohjen globale debora eshte me e paket.Ka te zhvilluar blektorine dhe pemtarine .por mbillen dhe kultura te tjera.Numerohen deri ne 25 lloje dardhe te vendit si sherbetlja,muzhake,elbjet ,sinkat ,bishnja ,rrutullare,e ato dimeroret ,kallanjat,tirankat e te tjera po keshtu edhe shume lloje molle te vendit  si e mirenjohura e zones karapashka me aromen e saj karakteristike ,ka rreth 25 specie te pemeve frutore si vadhat,thanat ,gorricat
Debora shkonte deri ne nje meter por tani me ngrohjen globale deborea eshte me
e paket.Ka te zhvilluar blektorine dhe pemtarine .por mbillen dhe kultura te
tjera.Nemerohen deri ne 25 lloje dardhe te vendit si sherbetlija,muzhake
,elbjet ,sinkat ,bishnja ,rrutullare,e ato dimeroret ,kallanjat,tirankat e te
tjera po keshtu edhe shume lloje molle te vendit  si e mirenjohura e zones karapashka me aromen
e saj karakteristike ,ka rreth 25 specie te pemeve frutore si vadhat,thanat ,gorricat
,qershite e fameshme te vendit belicat,mani I zi ,kumbulla rrumbullake qe
perdoret per raki dhe narden ,kumbulla e fameshme vjeshtore  per raki Gore dhe oshafet ushqim tradicinal
braktisur dhe kjo tradite ka humbur dhe ku pyjet pothuajse jane prere dhe pemet
frutore  jane perdorur per dru.Ata pak
banore qe kane mbetur mbahen me blektori ,Por le te vazhdojme te flasim per.
fshatin ne vite.
 
.Por
ahu ,dushku etj.Ka  mbi 20 lloje druresh
pyjore si panja,shkoza,dellinja, lajthia,pisha qe shtrihet ne kufi me Voskopojen
etj.Ne vjeshte krijohet nje natyre me te gjtha ngjyrat .Nga uji nuk dallohet I bollshem ne fshat ishin jane cezmat e mehalles poshte ne vitet para 90 u suall uji I
bollshem ne fshat ishin cezmat e mehalles poshte ne vitet para 90 u suall uji I
Sfratit shume I mire. Perimet mbilleshin ne zonen e Topilave dhe te Mburackave
te cilat kishin uje me bollek te fameshme jane burimet anes rruges
ndertuar.Per kete veper natyrore behet shume pak per ta mirembajtur dhe per te
investuar ,aty mund te ngrihet dhe nje pike turistke .qytetaret e zones se
Maliqit festat tradicinale shkojne e I bejne aty ne hijet e ljthivelajthive dhe buze
shusherimes se lumit Devoll duke pire ujin e ftohte te cezmave, nuk ka
udhetar  qe te mos ndaloje aty,I famshem
perla te Senishtit por qe jane me pjesen e poshteme te tij.Mullinjte e blojes
ishin ne pjesen e poshteme te fshatit.Kryesisht private pastaj u shtetezuan.Shtepite
kane qene dy kateshe te ndertuara me gure dhe te mbuluara me plocapiloca ,mbas viteve
60 filluan te ndertoheshin njekateshe me gur e me tulla te mbuluara me
tjegulla.Mendohet qe banoret e pare te kene erdhur rreth viteve 1500  dhe emri Senisht vjen nga sllavishtja
Senisht=sena ,bar I njome I kositur.Perbehet nga keto fise i Tahirllareve,Caushllareve,Mersinllareve ,Ahmetllareve ,Kapxhillareve,Toskeve,Matrakeve,Arifllareve,Rrokollaret.Mendohet
Tahirllareve,Caushllareve,Mersinllareve ,Ahmetllareve ,Kapxhillareve,Toskev,Matrakeve,Arifllareve,Rrokollaret.Mendohet
qe popullsia te kete qene krishtere por me pushtimin turk u kethyene me detyrim
ne muslimanemyslimane .Kjo vertetohet me shme emerime si Shkembi I Pirros,Bregu I Kishes
fshatrat ne kufi Shipcke etj.Ne qender te fshatit ishte xhamia e ndertuar para
viteve 1900 qe me vone u prish nga sistemi socialist.Hoxhe Velikua kishte
kryere Medrsene e Stambollit.Festoheshin me shume krenari festat fetare.Ate
dite ishte dite pushimi ,u prish kjo tradite e bukur nga sistemi komuniskomunist dhe u
rikethye pas viteve 90 por xhamia nuk eshte ndertuar.Ketu u bej thirrje Senishtereve
kudo qe jane dhe atyre qe tani jane bere biznesmene te investojme per te vetmin
pastaj sillej buka.Ka qene dhe eshte nje fshat me tradita te medha patriotike
dhe me nje shtrirje natyrore te vecante,por mbas viteve 1990 popullsia ka
levizur ne shume vende te Shqiperise dhe te botes .Per kete arsye disa telektualeintelektuale
dhe banore te fshatit moren inisjativen qe cdo vit te behej festa Senishtit.
 
.Kjo
doli e nevojeshme mbasi pjesa me e madhe e banoreve jetojne ne shume vende te
shqiperiseShqiperise dhe te botes dhe kishin nevoje te takoheshin me njeri tjetrin dhe te sillnin kujtimet e fshatit.Me kembengules per kete problem kane qene Hysni
sillnin kujtimet e fshatit.Me kembengules per kete problem kane qene Hysni
RRoko,Fidai Caushllari.Shyqyri RRoko,Rexhai Matraku,Guri Mersinllari
A.Tahirllari ,Lefter Rroko etj.Ne mbledhjen e pare te grupit inisjator u vendos
kete date dhe aty u vendos qe cdo vit festa te behej te djelen e pare te
shtatorit ora 11.Kjo u krjua tradite dhe cdo vit aty mblidhen Senishteret ku
nepermjet kenges dhe gezimit dhe te dolliese buze lumit Devoll kalojne nje dite te bukur.Eshte
krijuar dhe nje fletore ditari ku pjesmarresit te vegjel dhe te rritur hedhin
kujtimet e tyre.Ju bej thirrje te mos e zbehim kete feste kaq te bukur te
fshatit tone'''''.E punoi materialin Lefter RRoko senishtersenishtar qe ne rrenje.'''''
 
''''' '''''
Anonymous user