Ndryshimi mes inspektimeve të "Dita e Novruzit"

33 bytes added ,  6 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Dita e Novruzit apo e quajtur ndryshe edhe dita e Sulltan Novruzit është një festë zyrtare fetare e festuar në Shqipëri më 22 mars te cdo viti.
Festa e Sulltan Novruzit shënon fillimin e vitit të ri, sipas sektit bektashian dhe përkon me ditëlindjen e [[Ali Ibn Ebi Talib|Imam Aliut]][[Qabeja|Qabe]]. Në këtë ditë çdo gjë ringjallerohet, lind shpresa, ringjallja për gjithë njerëzimin. Ajo është një ditë e re, kur të gjithë shpresojnë për një të ardhme më të mirë.
 
"Nevruzi" vjen nga persishtja dhe do të thotë “Dita e re”, ndërsa "Sulltan" është titulli i lartë që tregon rëndësinë e kësaj dite. Festa e Sulltan Novruzit ka mbërritur në viset shqiptare së bashku me besimin bektashian, në shekujt XV-XVI. Në shekullin XX dhe në mënyrë të veçantë në mesin e tij, kjo festë është shndërruar në një manifestim mbarëkombëtar. Diktatura komuniste në Shqipëri, e prirur drejt ateizmit, në vitin 1967 i mbylli të gjitha objektet e kultit, përfshi ato të besimit bektashian.
Anonymous user