Dallime mes rishikimeve të "Motivacioni"

188 bytes added ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
 
 
=== Teoria kognitive ===
=== <ref>Rotter, J. B. (1954). ''Social learning and clinical psychology.'' Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.</ref>Teoria kognitive ===
Teoria kognitive për motivacionin e vë theksin tek interpretimin e të menduarit dhe të [[Përceptimi|përceptimit]]. Teoria e motivacionit kognitiv i ka baza fillestare tek teoria e kognitive e sjelljes së qëllimshme të Tolmanit, të cilën e propozoi më 1932. Thelbi i teorisë qëndron në parimin se kur individët mësojnë se sjellje të caktuara cojnë drejt qëllimeve të caktuara, ata përpunojnë '''pritshmëri''' '''konjitive,''' të cilat i motivojnë t'i kryejnë këto sjellje.
 
Në vazhdim Julian Rotter më 1954, formuloi teorinë motivacionale pritshmëri-vlerë.<ref>Rotter, J. B. (1954). '''Social learning and clinical psychology.'''"Atribuimi" ështëEnglewood procesiCliffs, kognitivNJ: Prentice-Hall.</ref> Në thelb ai argumentoi se sjellja është rezultat i përcaktimitpritshmërisë sonë për qëllimet që duammotivëvearrijmë dhe i vlerësdrejtojnëkëto sjelljenqëllime ekanë dikujtpër ne.
 
Atribuimi është procesi kognitiv i përcaktimit të motivëve që drejtojnë sjelljen e dikujt.
 
==Motivet==