Dallime mes rishikimeve të "Emocioni"

352 bytes added ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
== Zhvillimi i emocioneve ==
 
A janë të lindura emocionet apo nevojitet që t'i mësojmëmësuara?
[[Charles Darwin]] më1872 në librin ''Shprehja e emocioneve te njeriu dhe kafsha'' shprehu mendimin se emocionet e njerëzve dhe të kafshëve janë të ngjashme dhe kanë evoluar për të ndihmuar mbijetesën e tyre.<ref>Darwin, C. (1859) ''The origin of species by means of natural selection.'' London: Murray.</ref>
Për shëmbull, qentë skërmitin dhëmbët kur janë agresivë. Edhe njerëzve u duken dhëmbët kur janë të nxehur.
Në qoftë se ndërgjegjësimi për një emocion të caktuar është i njëjtë me ndërgjegjsimin për një gjendje fizike të trupit, atëherë mund të thuhet se për një emocion ekzistojnë gjëndje fiziologjike të ndryshme dhe krejt të përcaktuara.
 
'''Teoria e Cannon-Bard''' i përket studiuesve [[Walter Cannon]] (1927) dhe [[Philip Bard]] (1928) të cilët nuk ishin dakort me teorine e James-Lange, pikërisht për faktin se shumica e emocioneve kanë pothuajse të njëjtën nxitshmëri fiziologjike. Sipas kësaj teorie emocioni dhe nxitshmëria fiziologjike ndodhin në të njëjtën kohë.
'''Teoria e Cannon-Brad'''
 
'''Teoria e eksitim-kognicionit e Schachter-Singer''' pohonthekson serolin kure faktorëve kognitivë mbi emocionet. Kur përjetojmë emocion, para së gjithash, ne jemi të eksituar fiziologjikisht. Më pas kërkojmë një shpjegim mjedisor për eksitimin që kemi. Ne e interpretojmë kognitivisht situatën dhe e emërtojmë eksitimin si emocion përkatës.
 
== Thënie ==