Dallime mes rishikimeve të "Muzeu i Pavarësisë Kombëtare"

ska përmbledhje të redaktimeve
 
Me rastin e 50 vjetorit të shpalljes së Pavarësisë Kombëtare, u shpall Muze Kombëtar. Vetë godina dhe gjithçka ndodhet e ekspozuar në të, përfaqësojnë një nga momentet më të rëndësishme në historinë e kombit shqiptar. Në këtë godinë, janë hedhur themelet e shtetit shqiptar.
 
[[Skeda:28nentor.jpg|parapamje|28 nëntor 1913, festa e një-vjetorit të shpalljes së Pavarësisë, në ballkon [[Ismail Qemali]] dhe qeveria e tij. ]]
Muzeu Pavaresise u përurua ne 28 nëntor te vitit 1962 me rastin e 50 vjetorit te shpalljes se pavarësisë kombëtare. Ndërtesa gjate vitit 1913 është vend pune për qeverinë shqiptare, për rreth 6 muaj. Më 28 nëntor 1913 këtu u festua përvjetori i pare i pavarësisë. Nga viti 1936 deri në fillimet e [[Lufta e Dytë Botërore|Luftës se Dytë Botërore]], ka shërbyer si muze historik kombëtar.
 
Muzeu eshteështë i paisurpajisur me dokumentadokumente, fotografi e objekte origjinale, qe pasqyrojnepasqyrojnë perpjekjetpërpjekjet e lufteratluftërat e popullit Shqiptar perpër çlirim kombëtar. Ne te te jepet mundesiamundësia te shoheshshohësh kabinetin e punespunës si dhe sallensallën e mbledhjeve te qeverise provizore te Ismail Qemalit, flamujt origjinal te çetave kryengritesekryengritëse dhe mjaft relike te koheskohës.
 
NdertesaNdërtesa e Muzeut te PavaresisePavarësisë eshteështë ndertimndërtim i shekullit te XIX. PersaPorsa i perketepërket formesformës se saj, eshteështë forme e thjeshtethjeshtë katerkendeshikatërkëndëshi. NdertimiNdërtimi eshteështë me dy kate, me hyrje nga dy aneanë, njeranjëra nga hyrjet me pamje nga deti ndersandërsa tjetra ne drejtim te kundertkundërt me te. Objekti permbanpërmban dhe njenjë ballkon me pamje nga deti (permnipërmbi hyrjen kryesore). Persa i perkete materialeve kryesore te perdorur, jane druri dhe guri. Çatia eshte me konstruksion druri dhe e mbuluar me tjegulla. Muret jane te ndertuar me gure, kati i dyte eshte i shtruar me dysheme druri ndersa i pari me pllaka. Muret kane karakter mbajtes, pra kemi te bejme me me sistemin me mure mbajtes. Dyer, dritare dhe grila jane ne dru. Ballkoni i shtruar me pllaka dhe parapet prej druri eshte i mbeshtetur veç te tjerash ne dy kollona me seksion rrethor, kollona te cilat i japin nje formulim me dinjitoze hyrjes kryesore per ne objekt.
 
Objekti eshte i shpallur monument kulture ne vitin 1963. Objekti shquhet per vlera te medha historike e kombetare, lidhur me Qeverine Provizore te Ismail Qemalit, lidhur me shpalljen e pavaresise.
 
[[Kategoria:Muze në Shqipëri]]
[[Kategoria:Vlorë]]
[[Kategoria:Ismail Qemali]]
97

edits