Ndryshimi mes inspektimeve të "Uliksi"

31 bytes added ,  6 vjet më parë
 
=== Misteri në kohë ===
Çështja tjetër është se a janë Odiseja dhe Iliada vepër e të njëjtit autor. Çështja është pjese përbërëse e „problemit homerik" tejet të ndërlikuar, që shkenca nuk e ka zgjedhur, ende bindshëm. Numri më i madh i hulumtuesve sot mendon (për dallim nga shekulli i kaluar) njësoj si në antikë: të dy epet janë vepër e të njëjtit poet i cili në to e ka shkrirë "xehen e papërpunuar" të tregimeve dhe epeve greke në "flori të pastër" të Iliadës dhe Odisesë. Po ashtu njësoj shkencëtarët pajtohen me mendimin që të dy epet shprehin të njejtën shkallë të zhvillimit të shoqërisë greke dhe në thelb janë të së njëjtës kohë. Mbi këtë kohë, ndërkaq, ndër shkencëtarë nuk ka unitet: dominon mendimi se krijimi i Iliadës dhe i Odisesë vendoset në shek. IX para e.s; disa hulumtues madje e vendosin edhe në shek. XII-XI. para e.s., ndërsa të tjerët në shek. VII-VI para e.s. Në të dy epet, ndërkaq, gjenden elementet madje edhe të periudhës mikenase, gjegjësisht të shek. XVI-XIV. para e.s. Më e dhimbshme nga gjithë kjo, është që për poetin e Iliadës dhe Odisesë, për poetin më të njohur të të gjitha kohërave dhe të të gjithë popujve nuk dimë asgjë. Nuk dimë as ku ka lindur dhe as ku ka vdekur. Nuk dimë asgjë të sakët për jetën e tij, dimë vetëm për emrin e tij - Homer.:P XD hahahhahah FUCK you OdIsE
 
=== Referenca ===
Anonymous user