Ndryshimi mes inspektimeve të "Kimia organike"

370 bytes added ,  6 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
(123)
Kimia organike si shkencë më vete është themeluar vonë, në gjysmën e parë të shek. XIX.
 
Kimistët para dyqind vjetësh substancat kimike i ndanin në dy grupe: në substanca inorganike që fitoheshin nga bota jo e gjallë dhe organike që fitoheshin nga bota e gjallë. Kimisti suedez Bercelius për herë të parë në vitin 1806 e përmendi termin kimi organike. Sipas tij Komponimet organike përbëhen nga po ato elemente , që përbëjnë Komponimet inogranike, mirëpo Komponimet organike përfitohen vetëm nga organizmat e gjallë. Kjo u quajt ndryshe "teoria vitaliste" (vis-vitalis. Por këtyre mendimeve u dha fund shkenctari gjerman Friedrich Wöhler ku thot qe ai mund ta fitoi uren nga cianati i amoniumit(NH4OCN (aq) -nxehje-> CO(NH2)2(aq)). Tani numri i konponimeve organike të sintetizuara është shume më i madh (mbi 20 milion sosh). Viti 1829 merret si bazë e fillimit të kimisë organike si shkencë. Termi kimi organike përdoret sot e atë ditë dhe ka të bëjë jo vetëm me komponimet organike por edhe me ato konponime inorganike që mund të kthehen në organike me sintetizim në laborator.
 
{{kimi-cung}}
 
Nga Valmir Guri
 
Alkanet
Alkanet jane komponime organike te perbera nga atomet e Karbonit dhe Hidrogjenit.
Alkanet kane formul molekulare CnH2n+2.
Perfaqesuesit e alkaneve jane:Metani,Etani,Propani,Butani,Pentani,Heptani,Heksani,Otani,Nonani,Dekani.
Perfaqesuesi kryesor i Alkaneve eshte Metani me formul molekulare C2H4.
Alkanet e kane marr mbaresen nga IUPAC [an]
 
{{kimi-cung}}
[[Kategoria:Kimi]]
Anonymous user