Dallime mes rishikimeve të "Shtresa e ozonit"

ska përmbledhje të redaktimeve
--[[Speciale:Kontributet/79.106.109.129|79.106.109.129]]a~{{për përmirësim}}
 
Ozoni është nje shtresë e domosdoshme . Ozoni eshte nje shtrese qe mbulon planetin tone dhe parandalon rrezet ultravjollcë të dritës së Diellit të depërtojnë në sipërfaqen e Tokës. Jeta në Tokë do të ishte pothuajse e pamundur nga efekti shkatërrues i këtyre rrezeve. Dëmtimi i shtresës së Ozonit ndikon në jetën në Tokë . Atomi i oksigjenit në natyrë shfaqet në dy forma të ndryshme (ose modifikime alotropike) njëra është oksigjeni i zakonshëm "O2" dhe molekula tjetër "O3" prej tre atomeve të oksigjenit e cila quhet Ozon. Ozoni është gaz helmues më ngjyre të kaltër të çeltë, me erë karakteristikë e cila hetohet edhe në përqëndrim më të vogël së 0,01 ppm. Ai paraqitet zakonisht pas shirave të mëdha atëherë ajri ka erë të këndshme tëazonittë ozonit . Në shtresat e ulta të atmosferës gjendet në sasi të vogla. Në një milion molekula të oksigjenit njëra është molekulë e ozonit. Pra, ozoni ndodhet në sasi të vogla në të gjitha shtresat e atmosferës. E rëndësisë së veçante është se shtresa më e përqendruar e ozonit shtrihet 20 - 40 km mbi sipërfaqen e Tokës. Kjo shtresë nën ndikimin e rrezeve të Diellit mund të bashkëveprojë me ndotësit e tjerë të ajrit duke formuar mjegullën (smogun) i cili ndikon në shëndetin e njeriut, në organet e frymëmarrjes, shkakton kancerin, kataraktet e syrit, etj. Vëllimi i atmosferës në të cilin është zvogëluar dukshëm përqëndrimi i ozonit, quhet vrimë e ozonit. Formimi i vrimave të ozonit shpjegohet me veprimin negativ të klasës së komponimeve organike, që janë të njohura si klorflourkarbone (CFC), që ndryshe quhen "freone". Në botë bëhen përpjekje të mëdha për të zvogëluar prodhimi e freonvave. Smogu është një përzierje tymi dhe bloze me ngjyre kafe që mbulon në formë mjegulle shumë qytete ku qarkullojnë automjete Në vitin 2065 pothuajse dy të tretat e sasisë së përgjithshme të Ozonit do të zhduken, jo vetëm në pole por kudo. Rrezet ultravioletë apo radioaktive do të bien në gjerësi të mesme gjeografike dhe do shkaktojnë pasoja në qytete si Washington. Këto rreze do jenë mjaft të forta për të shkaktuar djegie nga Dielli për vetëm 5 minuta.
Ozoni është mbrojtësi natyral i Tokës nga rrezet, absorbon dhe bllokon pjesën më të madhe të rrezatimeve të dëmshme që vinë nga Dielli. Ky gaz (ozoni) është krijuar në mënyrë natyrale, ku në atmosferë një molekulë e Oksigjenit O2 bashkohet me një atom të tij O, duke formuar Ozonin O3.
 
 
Vrima më e madhe e Ozonit është regjistruar në Antartik në vitin 2006. Freonet dhe Halonet janë subsancat të cilat ndikojnë në zvogëlimin e sasisë së Oksigjenit në Atmosferë, prandaj njerëzimi duhet të bëjë diçka që ta ndalojë këtë fenomen. ky fenomen sic u tha dhe me lart eshte nje ndodhi qe mund te japi fundin e botes ..... kujdes!! vitet e fundit vrima e ozonit eshte zmadhuar nje nga shkaqet e kesaj eshte edhe pirja e duhanit nga 7 miljon njerez 2.5 miljon e tyre e konsumojne duke e shumezuar kete 20-40 cigare ne dite japin nje ndotje te paimagjinueshme.
 
BY: D.Cërri :*
and D.Angjela,Xhoana,Ana,FLORA
Anonymous user