Ndryshimi mes inspektimeve të "Rajonet e Italisë"

ska përmbledhje të redaktimeve
v
[[Skeda:Regionen in Italien beschriftet.png|450px|thumb|Harta e Italisë me rajonet të saj në gjuhën italiane]]
 
'''[[Italia|Republika italiane]]''' është ndarë në 20 rajone të quajtura në italisht ''regioni''. Rajonet e Italisë i përkasin nivelit të parë e pushtetit vendor.
'''Rajonet e Italisë''' janë, së bashku, me komunat, krahinat, qytetet metropolitane dhe shtetin qendror, një nga pesë elementët përbërës të Republikës Italiane.
 
Çdo rajon është një bashkësi territoriale me statutin, kompetencat dhe funksionet e tij, sipas parimeve të përcaktuara në Kushtetutën e Republikës së Italisë, Neni 114, paragrafi II.
 
Sipas Nenin 131 të Kushtetutës, Italia ndahet në njëzet Rajone. Pesë nga këta janë të pajisur me një status të veçantë të autonomisë dhe një prej tyre ([[Trentino-Tiroli Jugor]]), përbëhet nga vetëm dy provinca autonome, me fuqi legjislative të ngjashme me ato të rajoneve, ([[Provinca Autonome e Trentos|Trento]] dhe [[Provinca Autonome e Bolzanos|Bolzano]]). Për të respektuar pakicat gjuhësore, Trentino-Tiroli Jugor dhe [[Lugina e Aostës]] janë të regjistruar nën emra dygjuhësh, Trentino-Alto Adige/''Südtirol'' dhe Valle d'Aosta/''Vallée d'Aoste'', sipas Nenit 116, i ndryshuar në vitin 2001.
 
 
 
{| class="wikitable"
|-
| [[Skeda:Veneto-Bandiera.png|50px]] || [[Veneto]] || ''Veneto'' || [[Venecia|Venezia]]
|-
| [[Skeda:Friuli-Venezia Giulia-Flag.png|50px]] || [[Friuli-Venecia Xhulia]] || ''Friuli-Venezia Giulia'' || [[Trieste]]
|-
| [[Skeda:Emilia-Romagna-Bandiera.svg|50px]] || [[Emilia-Romanja|Emilia]] || ''Emilia-Romagna'' || [[Bolonja|Bologna]]