Dallime mes rishikimeve të "Rexhep bej Mitrovica"

[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
 
== Jeta ==
Rexhepi lindi në [[Mitrovicë]], rrjedh nga një familje atdhetare e fisit Hot me prejardhje nga Shkodra. Gjyshi itij, Mehmet Ago Pasha , në moshën madhore , rreth viti 1855, u largua nga fisi në Shkodër.<ref>Fazli Hajrizi, Rexhep Mitrovica në Lëvizjen komëtare, Libri shkollor, Prishtinë, 200182008. ISBN 987-9951-07-690-6</ref>
Mësimet e para i mori në mejtepin dhe ruzhdijen e Shkupit, ku qe i shpërngulur me familjen. Plotëson shkollimin në Shkollën Tregtare të Selanikut, shkollimin e lartë në Paris detyrohet ta ndërpresë mbas dy vitesh prej vdekjes së të atit.