Dallime mes rishikimeve të "Evropa Perëndimore"

ne juglindje me alpet evropiane ne jug me vargmalet pririneje
No edit summary
(ne juglindje me alpet evropiane ne jug me vargmalet pririneje)
Evropa Perëndimore ka pozitë të përshtatshme gjeografike. Këtë pozitë e ka shfrytëzuar që nga [[Zbulimet e Mëdha Gjeografike|zbulimet e mëdha gjeografike]], kur komunikacioni detar kaloi prej Mesdheut në Atlantik. Jeta e popujve që dalin në Oqeanin Atlantik është e lidhur me detin.
 
Evropa Perëndimore dhe veriore zë 9% të sipërfaqës dhe 20 % të popullsisë së Evropës në tërësi. ne jug-lindje me vargmaletalpet pireneje, evropiane,ne jug me alpetvargmalet perineje evropiane, me pas ne lindje shtrihen ne luginen e lumit oder dhe Malet e Cekise.Ne pjesen veriore zonat lagen nga ujrat e dy oqeaneve te medhenj O.Antlantik dhe O.Te Ngrire te Veriut si dhe nga detet qe jane formuar nga keto oqeane : Deti Barenc,Deti Norvegjes,Deti i Veriut,Deti Baltik.Nga deti baltik formohet gjiri i madh i Botnise.
 
== Veçoritë fiziko-gjeografike ==
Anonymous user