Dallime mes rishikimeve të "Evropa Perëndimore"

ska përmbledhje të redaktimeve
(ne juglindje me alpet evropiane ne jug me vargmalet pririneje)
No edit summary
Evropa Perëndimore me tërë pjesën e saj del në [[Oqeani Atlantik|Oqeanin Atlantik]], andaj shpesh në literaturën gjeografike quhet regjion i Atlantikut. Evropa Perëndimore ka shtrirje meridionale prej [[Skocia|Skocisë]] në veri, deri te [[Spanja]], në jug.
 
Evropa Perëndimore përshkakpër shkak të pozitës së saj quhet edhe ” dritarja e Evropës në botë”.
 
Evropa Perëndimore ka pozitë të përshtatshme gjeografike. Këtë pozitë e ka shfrytëzuar që nga [[Zbulimet e Mëdha Gjeografike|zbulimet e mëdha gjeografike]], kur komunikacioni detar kaloi prej Mesdheut në Atlantik. Jeta e popujve që dalin në Oqeanin Atlantik është e lidhur me detin.
 
Evropa Perëndimore dhe veriore zë 9% të sipërfaqës dhe 20 % të popullsisë së Evropës në tërësi. ne jug-lindjeperendim meshtrhet alpetderi te evropianemalet Pirineje, ne jug-lindje mederi vargmalet perinejete Alpet, me pas ne lindje shtrihen nederi luginente lugina e lumit oderOder dhe Malet e CekiseÇekisë.Ne pjesenNë pjesën veriore zonat lagen nga ujratujërat e dy oqeaneve te medhenjmëdhenj O.Antlantik dhe O.Tee Ngrire te Veriut si dhe nga detet qe janejanë formuar nga ketokëto oqeane : Deti Barenc,Deti NorvegjesNorvegjez, Deti i Veriut, Deti Baltik. Nga deti baltikBaltik formohet gjiri i madh i BotniseBotnisë.
 
== Veçoritë fiziko-gjeografike ==