Ndryshimi mes inspektimeve të "Wikipedia:Artikuj për shqyrtim/Qyteti i Kukesit"

Mortaja e vitit 1689 shoi shume vendbanime .Kjo beri qe zona te braktisej per gati nje shekull, derisa ne gjysmen e pare te shekullit te VIII u ripopullua nga vellezerit : Elezaj, Zenel-Liman, Adem-Dulla, Ali-Hasa, qe u shperngulen nga fshatrat e Bicajve . Nga mesi i shekullit te 18-te atu u vendosen perfundimisht te gropen ndermjet Drinit te Zi dhe Drinit te Bardhe , duke rikrijuar vendbanimin e Kukesit.
Ne vitet 1912-1913 kukesi u pushtua nga ushtria e mbreterise se serbeve , kroateve dhe slloveneve.Ne vendbanimin e Kukesit u gjeten 35 shtepi dhe 200 banore ne ate kohe Kukesi kishte 25 banesa me 130 banore .
Ne vitin 1919 kishte 30 shtepi me 150 banore . Ne vitin 1923 u be qender krahinore me 25 shtepi dhe 180 banore.Ne vitin 1925 u be qytet ,qender prefekture , krhainekrahine dhe bashki dhe kishte 28 shtepi me 186 banore.Ne vitin 1938 kishte 1800 banore ne vitin 1955 kishte 3846 banore.ne vitin 1972 Kukesi kishte 3982 banore.
Ne shkurt te vitit 1925 Kukesi u shpall Qytet , BahkiBashki dhe qender e prefektures se Kosoves e cila deri ne kete kohe ishte e vendosur ne Krume . Ne kete kohe fillon edhe popullimi me te ardhur nga rrethet e tjera si ofiçar ne administraten lokale . Shume Kosovare te cilet ishin te detyruar te largoheshin nga pushtuesit serbe u vendosen ne Kukes . Ata filluan te benin pune te ndryshme si :bakall,cikrrimtar,qeleshpunues,rrobaqepes,hanxhi etj. Kosovaret dhe nepunesit e ardhur moren edhe familjet e tyre me vete po ashtu edhe mentalitetin e jetes komunitare keshtu edhe Kukesi i sapo shpallur qytet filloi te formohej vertete si i tille.
Qyteti u be me popullsi heterogjene ashtu si vendbanimet urbane . Ne kohen e mbreterise shqipetare qyteti lidh me rruge automobilistike me Prizerenin ne vitin 1935, me Bicajt ne vitin 1936, me Shkodren ne vitin 1938.Pikerisht kjo lidhje me rruge automobilistike beri qe numri i banoree te qytetit te dhjetefishohej.
Ne vitin 1914 Kosova u pushtua nga [[Italia]] fashiste ,rruga natyrale tregtare e zonave te thella malore me Kosoven dhe Maqedonine perendimore u hap .Kjo u perdor edhe per qellime politike mbasi Italia nen petkun e Shqiperise etnike lejoi levizjen e lire dhe hapi rruget tregtare ne te gjitha trojet shqipetare qe deri ne ate kohe ishin te mbyllura per shkak te politikave te ndryshme.Kueshtu u gjalleruan marrdheniet ekonomike ndermjet viseve shqipetare dhe me gjere .Koha e Italise njihet si periudhe e nje zhvillim relativ per qytetin e Kukesit.Clirimi i Kukesit nga nazistet gjermane me 18 nentor 1944 e gjeti qytetin me 200 banore . Ne periudhen 1945-1948 nuk pati ndryshime qenesore te struktures se popullates. Ne vitin 1948 pas prishjes se marrdhenieve nenshtetesore me Jugosllavine dhe mbylljes hermetike te kufijve ndodhi edhe dyndja e madhe e popullsise nga fshatrat e para nga Bicajt ,Bushtrica,Surroji,[[Hasi]],Terthorja dhe Fani.Periudha 1948-1960 eshte periudha e ndryshimit me te madh te struktures se popullsise .Perqindjen me te madhe te popullsise se Kukesit e zinin : Lumjanet pas tyre vinin Goranet, Gjakovaret, Prizerenasit, Hasjanet, Tropojanet, Mirditoret, Malziajt, Magjupet. Ushtaraket dhe nepunesit e ardhur nga e githe shqiperia zinin nje perqindje shume te vogel.
Anonymous user