Ndryshimi mes inspektimeve të "Wikipedia:Artikuj për shqyrtim/Qyteti i Kukesit"

Ne horizont kufizohej prej kodrave e maleve . Ne veri prej nga vargmaleve te Hasit ,Maja e madhe (Pusi i thate 1121 meter),Maja e Sukës(Demiroll 1022 metër). Ne lindje kufizohej me Kodrën e Shtrazës 361 meter, ne juglindje kufizohej me Rrafshin e Bugajës 352 metër, me Kodrën e Hazirit 358 metër, me Luginën e Drinit te Zi 256 metër , dhe ne jug kufizohej me Kodrën e Mycit(Kërnjani 565 metër).
 
==Etimologjia e emrit KukesKukës==
Ne njenjë hartehartë turke te vitit 1530 figuron me emrin Kukovca . Ne rregjistrin kadastror te viteve 1541-1591 eshteështë shenuarshënuar me emrin Kukufic. Ne nje hartehartë tjetertjetër te vitit 1869 del me emrin Kukosa . Nga mesi i shukullit XVII deri ne mesin e shekullit XVIII popullsia e ketijkëtij vendbanimi u shua.
NdersaNdërsa ne mesin e shekullit XVIII ky vendbanim u ripopullua dhe atehere u njoft me emrin Drinabardh. PerPër etimologjiseetimologjine see emrit KukesKukës kanekanë shprehur mendime shumeshumë studiues nderndër ta mund te permendimpërmendim akerologjenarkeologen Elena Paco e cila u percanpercas me njenjë Kukulis te koheravekohërave Ilire , Marin Bicin i cil ne raportimin e tij per vatikanin ne vitin 1610 njofton per njenjë lidhje te ketijkëtij vendbanimi me ateatë e Ahmet Kukes , komandat i garnizonit turk te dislokuar ne ketekëtë vend. Etimologjia me e hershme eshteështë ajo qe sipas nje shpjegimi te PjeterPjetër Mazrrekut arkipeshkov katolik i Tivarit (1586-1637)sipas tij ne raportimin per Vatikanin ne vitin 1633 shprehet se :
Drini Bardhe e ka origjinen e vet nga malet qe sot quhen malet e PejesPejës .Rrjedh nga veriu ne jug dhe shkon e bashkohet me te ziun ne Vaun e Kukut i cuajtur keshtu nga familja me te njejtin emer (Kukaj) qe banon aty ku piqen ose bashkohen Drini i Bardhe dhe [[Drini i Zi]].
Por nje studiues vendas me emrin Nazif Dokle perpër etimologjine e emrit KukesKukës e lidh me llojin e pemevepemëve me te perhapurapërhapura ne pyjet perrrethpërreth venbanimit Quercus dhe ai argumenton :
Hapesira midis dy fshatrave NangeNangë dhe Kulla e Lumes e Kufizuar nga perroipërroi i ShejesShejës , Gjalica dhe Kortniku, Drini i Bardhe dhe [[Drini i zi]] ka qene ne shekuj njenjë masiv lisi qe eshteështë emertuar nga populli Bungaje.
 
Por persapërsa i perketpërket etimologjise popullore shpjegohet me nje Kuku-kezkëz , nje gojedhenegojëdhënë qe tregohet edhe nga vendasit thuhet:
[[Turqit]] duke marshuar gjategjatë lugines se Drinit , ne anjeansje nga vendbanimet qe hasenhasën rrugesrrugës nuk pane asnje vajze . Kur arritenarritën ne vendin ku bashkohen dy lumenjtelumenjtë pra dy drinat takuan nje vajze te bukur atehereateherë te habitur leshuanlëshuan klithmen Kuku-kezkëz ne gjuhengjuhën Osmane.
Dhe pas kesajkësaj dite vendit i mbeti emri Kukuz qe me vonevonë ju transformua ne KukesKukës .
 
Por persa i perket etimologjise popullore shpjegohet me nje Kuku-kez , nje gojedhene qe tregohet edhe nga vendasit thuhet:
[[Turqit]] duke marshuar gjate lugines se Drinit , ne anje nga vendbanimet qe hasen rruges nuk pane asnje vajze . Kur arriten ne vendin ku bashkohen dy lumenjte pra dy drinat takuan nje vajze te bukur atehere te habitur leshuan klithmen Kuku-kez ne gjuhen Osmane.
Dhe pas kesaj dite vendit i mbeti emri Kukuz qe me vone ju transformua ne Kukes .
==Ripopullimi i vendbanimit Kukes==
Mortaja e vitit 1689 shoi shume vendbanime .Kjo beri qe zona te braktisej per gati nje shekull, derisa ne gjysmen e pare te shekullit te VIII u ripopullua nga vellezerit : Elezaj, Zenel-Liman, Adem-Dulla, Ali-Hasa, qe u shperngulen nga fshatrat e Bicajve . Nga mesi i shekullit te 18-te atu u vendosen perfundimisht te gropen ndermjet Drinit te Zi dhe Drinit te Bardhe , duke rikrijuar vendbanimin e Kukesit.
Anonymous user