Ndryshimi mes inspektimeve të "Ngarkesa elektrike"

65 bytes removed ,  5 vjet më parë
 
Në sistemin e njësive të tjera si [[Sistemi CGS|cgs]], ngarkesa elektrike shprehet si kombinimi i vetëm tri madhësive themeolre si gjatësisë, masës dhe kohës dhe jo katër madhësive si në SI ku ngarkesa elektrike është kombinim i gjatësisë, masës, kohës dhe rrymës elektrike.
== Historia ==
[[Skeda:Bcoulomb.png|thumb|Peshorja e Kulombit]]
 
== Vetitë ==
Përveç vetive të përshkruara në artikujt në lidhje me [[Elektromagnetizmi|elektromagnetizmin]], ngarkesa është një madhësi e cila zotron [[invariancë relativistike]]. Kjo do të thotë se çdo grimcë që ka ngarkuar ''Q'', pa marrë parasysh se sa shpejt shkon, gjithmonë ka ngarkesë ''P''. Kjo veti është verifikuar eksperimentalisht duke treguar se ngarkesa e ''një'' [[bërthama atomike|bërthame]] [[heliumi]] (dy [[Protoni|protone]] dhe dy [[Neutroni|neutrone]] të lidhuar së bashku në një bërthamë që lëviz me shpejtësi të lartë) është e njëjtë si ''dy'' bërthama [[deuterium]]i (një proton dhe një neutron të lidhur së bashku, por duke ecur shumë më ngadalë se si do te ishin ne një bërthamë heliumi).