Dallime mes rishikimeve të "Filipi II i Maqedonisë"

në ditët e ardhshme do ta përmirësoj këtë faqe
(→‎Jeta: Tebeja s'ka qenë kurrë ilire)
(në ditët e ardhshme do ta përmirësoj këtë faqe)
{{hulumtimPa vetjakreferenca}}
{{Infobox monark
{{Monark
|EmriTitulli = FilipiMbret i IIMaqedonisë
|titlefigura = Bazileus[[Skeda:Philip II of iMacedon MaqedonisëCdM.jpg|250px]]
|imagedixhitura = [[Skeda:FilipMonedhë IInga Macedonia.jpg|250px]]shekulli III me profilin e Filipit II
|MamajaEmri i plotë = EuridikaFilipi II
|caption = <small>Busti i Filipit II i Maqedonisë.</small>
|reign Mbretërimi = 359 P.r.l.k – -336 Pp.re.ls.k
|Kurorëzim =
|Gjuha_amtare1 = ilirisht
|Babai Paraardhës = Amyntas[[Perdikasi III]]
|Gjuha_amtare1_Emri1 = Φίλιππος
|Pasues = [[Leka i Madh|Aleksandri III]]
|Paraardhësi = Amyntas IV i Maqedonisë
|Bashkëshorte = Fila, e motra e [[Derdasi III|Derdasit III]]; Audata, ndoshta një farefisnore e mbretit ilir [[Bardhyli|Bardhyl]]; [[Olimpia nga Epiri]], mbesa e mbretit molos të [[Epiri]]t dhe nëna e Lekës së Madh dhe e [[Kleopatra nga Maqedonia|Kleopatrës]]; [[Nikesipolisi nga Ferai]], Thesali, nëna e Thesalonikës; [[Filina nga Larisa]], Thesali, nëna e Aridaiosit; Meda, e bija e një mbreti [[Getët|getë]]; [[Kleopatra (e shoqja e Filipit II)|Kleopatra]], mbesa e gjeneralit maqedon Atalos; Theodorja Antikas, e bija e mbretit skit Atheas
|Pasardhësi = [[Aleksandri i Madh]]
|Fëmijë të ligjshëm = Thesalonika, Aridaiosi, Aleksandri, Kleopatra dhe Evropa
|bashkëshort 1 = Audata
|Dinastia = [[Argeadët]]
|bashkëshort 2 = Fila
|Babai = [[Amyntasi III]]
|bashkëshort 3 = Nicesipolis
|Nëna = [[Euridikja]]
|bashkëshort 4 = Filina
|Ditëlindja = 382 p.e.s.
|bashkëshort 5 = Olimpias
|Vendlindja = nuk dihet
|bashkëshort 6 = Meda e Odesës
|Ditëvdekja = 336 p.e.s.
|bashkëshort 7 = Kleopatra Euridika
|Vendvdekja = [[Aigai]]
|Fëmijët = Cynane<br />Filip III<br />[[Aleksandri i Madh]]<br />Kleopatra<br />Thessalonica<br /> Ptolemeu I Soter
|}}
|Dinastia mbretërore = Dinastia Argead
|Babai = Amyntas III
|Mamaja = Euridika II
|Data e lindjes = 382 p.r.l.k
|Vendi i lindjes = Pela, Maqedoni
 
|Data e vdekjes = Tetor, 336 p.r.l.k (46 vjeç)
|Vendi i vdekjes = Aigai, [[Maqedoni]]
|Vendi i varrosjes = Aigai, [[Maqedoni]]
|}}
 
'''Filipi II i Maqedonisë''' jetoi në vitet 382-336 para Krishtit. Ai ishte mbret Grek i Maqedonisë nga 359-336 para Krishtit. Ishte babai i Aleksandërit të madh dhe Filipit të III.