Dallime mes rishikimeve të "Grigori Zinoviev"

v
Robot: Automated text replacement (-per +për )
v (Robot: Automated text replacement (-per +për ))
[[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Grigory_Zinoviev.jpg]]
Grigory Yevseyevich Zinovyev(1883-1936)revolucionare komunist.,lindur ne Yelizavetgrad,Ukraine.Zinonvyev vinte nga nje familje me origjine cifute.Ne vitin 1901 anetaresohet ne Partine Social Demokrate e Punetorve te Rusise,ne te cilen ekzistonte edhe nje fraksion politik i udhehequr nga Vladimir Lenin,qe kishte si qellim permbysjen e monarkise ne Rusi. Ne vitin 1903 partia u nda dhe Zinovyev u bashkua me Leninin duke formuar Partine Bolshevike(Bolshevik=Shumice).Ne vitin 1907 Zinovyev u be anetare i Komitetit Qendror Bolshevik.
Ne vitin 1908 Zinovyev u arrestua dhe u debua nga Rusia.Me pas ai jetoi dhe punoi me Leninin ne France,Austri dhe Zvicer.Ne vitin 1917,pas perbysjes se monarkise, Zinovyev rikthehet ne Rusi.Pas Revolucionit Bolshevik(tetor 1917), Zinovyev punoi si Kryetare i Levizjes Internacionale Komuniste,anetare i Parise Komuniste dhe kryetare i keshillit te qytetit,Sovietet e Pjetergradit.Pas vdekjes se Leninit(1924), Zinovyev u bashkua me J.V Stalin dhe Lev Kamenev(Troika) perpër te penguar Trotskyn perpër te marre pushtetin.Se fundi Stalini siguroi vetekontrollin.Me pas Zinovyev,kundershtoi Stalinin dhe ne vitin 1926 u debua nga Partia Komuniste.Ne vitin 1936 u arrestua dhe u denua me pushkatim.Ne vitin 1988 Gjykata Supreme Sovietike,rihabilitoi emrin e tij.
[[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/8/89/Zinovievspeaks.JPG/200px-Zinovievspeaks.JPG]]
12.976

edits