Ndryshimi mes inspektimeve të "Anselmi i Aostës"

v
Robot: Automated text replacement (- eshte + është )
v (Robot: Automated text replacement (-per +për ))
v (Robot: Automated text replacement (- eshte + është ))
==Mosmarrveshje me Henrin e I==
==Besimi dhe arsyeja==
Sipas Sh.Anselmin, [[arsyeja]] njerzore nuk eshteështë aspak ne kundershtim me [[Feja|fene]], perkundrazi, eshteështë nje vegel kryesore për pasqyrimin teologjik. Sigurisht, kerkimi i se [[E vërteta|vertetes]] ka si themel me pare fene; prandaj, ai thote:
 
<!--{{Wikiquote|...}}-->:"(...) besoj për te kuptuar, dhe nese me pare nuk do te besoj, nuk do te mundem te kuptoj."
Pra, Anselmi merr nga [[Shën Agostini]] formulen: "credo ut intelligam, intelligo ut credam" (d.m-th- "besoj për te kuptuar, kuptoj për te besuar"). Megjithkete, feja ne vete nuk mjafton, ajo kerkon shfaqje dhe bindje arsyetore.
==Dëshmitë e qënësisë së Perëndisë==
Kerkimi i Anselmit eshteështë perqendruar i gjithi mbi figuren e [[Perëndia|Perendise]], ne te cilen ve dy problematika: qënësinë e Tij dhe natyren e Tij. Dallimesi te tilla trajtohen ne ''"Monologion"''.
 
Ketu ai shkruan: ''"eshte ky problemi qe perkrah dhe njezon kerkimet e mia".''
* 1. Cdokush anon te pervetesoje gjerat qe gjykon se jane te mira. Por nese ka gjera te mira, parimi i tyre duhet te jete i vetem. Duhet te jete pra nje Miresi Absolute.
* 2. Qenia e madhesive te ndryshme percakton qenesine e nje madhesie qe perfshin gjithe te tjerat, pjese e se ciles ato te gjitha jane.
* 3. Cdo gje qe eshte, apo eshteështë ne virtyt te dickaje, ose eshteështë ne virtytin e asgjese. Pra, meqe eshteështë ne virtyt te asgjese nuk eshteështë asgjeja vete, e meqe dicka eshte, ajo do te jete fale nje Qenie Eprore, te qenit ne virtyt (te ndonje gjeje).
* 4. Trajtuar nga hierarkia e qenieve te gjalla. Duhet te jete nje qenie ne majen e hierarkise qe eshteështë e persosur. Nje persosje paresore dhe absolute.
==Çështja e problemit ontologjik apo deshmite "[[a priori]]".==
==Fjala dhe dituria==
12.976

edits