Dallime mes rishikimeve të "Truri"

732 bytes added ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
No edit summary
Ështe i vogël.Në pjesën e poshtme të tij gjendet hipofiza e lidhur me hipotallamusin si qendër kontrolluese e metabolizmit, temperaturës së rupit, procesin e gjumit dhe funksione të tjera, ndërsa në pjesën e sipërme epifiza si gjëndër me tajim.
 
-Truri i përparmë.
Zhvillimi i trurit , posaçërisht i atij të përparmë , më së shumti ka përparuar tek gjitarët.Derisa tek rruazorët më primitivë truri i përparmë është më i pa zhvilluar krahasuar me trurin e mesëm dhe të vogël , te gjitarët , sidomos te primatët , truri i përparmë mbulon gati të gjitha pjesët tjera të trurit.Derisa te rruazorët primitivë truri i përparmë është qendër e nuhatjes , te rruazorët edhe shumë qendra të tjera nervore.Truri i përparmë përfshin pjesën më të madhe të kafkës , duke mbuluar pjesët e tjera.
Paraqitja e gjumit është karakteristikë e rruazorëve që është në lidhshmëri me koren e trurit të përparmë.<ref>Biologjia , ISBN:9951-06-087-0 , Dauti Esad</ref>
 
== Zona e frikes ne tru ==
Kohët e fundit shkencëtarët kanë zbuluar 'busullën morale "në trurin e njeriut, në zonën prapa veshit të djathtë, e cila konsiderohet se kontrollon vlerësimin e sjelljeve ndaj njerëzve të tjerë.
 
Gjegjësisht, zona e vendosur prapa veshit të djathtë aktivizohet atëherë kur ne mendojmë për gabimet apo veprat e mira të njerëzve tjerë. Shkencëtarët nga Instituti i Teknologjisë në Massachusetts zbuluan se etika jonë dhe dallimi i të mirës nga e keqja nuk është vetëm një çështje e arsimimit, por ato janë të shkruara në tru.
 
Hulumtuesit kanë arritur që me anë të valës magnetike ta “ç’kyçin busullën morale" tek disa njerëz, gjë e cila u bëri të pamundur ndarjen e veprimeve të mira nga ato të këqija. Eksperimenti është kryer ashtu që 12 vullnetarë kanë marrë nga 192 mini-skenarë dhe detyra e tyre ishte që të vlerësojnë sjelljet e heroit të këtyre skenarëve në një shkallë nga 1 (sjellje të paligjshme) deri 7 (sjellje të pranueshme).