Dallime mes rishikimeve të "Gjeografia e Shqipërisë"

v
U kthyen ndryshimet e 109.92.118.122 (diskutimet) në versionin e fundit nga Matiia.
v (U kthyen ndryshimet e 109.92.118.122 (diskutimet) në versionin e fundit nga Matiia.)
Në Shqipëri gjenden më shumë se 50 shpella, të cilat dallohen për vlerat e tyre historike mijëravjeçare, si dhe për bukuritë e shumta natyrore që ato ofrojnë për vizituesit. Shumica prej tyre janë subjekte të legjendave të ndryshme, të cilat i përshkruajnë ato si vende të banuara nga krijesa mitologjike, ose si vend-strehime të thesareve dhe pasurive të shumta të fshehura.<ref>http://guribardhe.albanianforum.net/t632p15-lista-e-monumenteve-natyrore-ne-shqiperi</ref>
 
===Shpella e Pirogoshit===
===Selami Mustafa:04/01/1991 ===
 
Shpella e Pirogoshit gjendet në [[Berat]] pranë fshatit [[Radesh]], në një lartësi prej 450 metrash. Është shpella më e madhe në vend me fundin ende të pa zbuluar. Gjatësia e eksploruar deri më tani nga grupi speleologjik i Skraparit me tre speleologë francezë është 1853 m. Krahas formave të shumta karstike, shpella është e populluar nga kolonitë e lakuriqëve të natës. Sipas legjendave e besimeve vendase, në shpellë gjenden pasuri e thesare të shumta të fshehura.<ref>http://www.mtkrs.gov.al/web/Burimet_e_Turizmit_Natyror_te_Rrethit_te_Beratit_308_1.php</ref><ref>http://www.castle-park.com/castle-park.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=10&lang=sq</ref>
 
===Shpella e Pëllumbasit===
=== Selami Mustafa:04/01/1991 ===
* ''Artikull kryesor : [[Shpella e Pëllumbasit]]''
[[Skeda:Shpella e Zeze (Pellumbasit).jpg|parapamje|majtas|Pamje nga pjesa e brendshme e shpellës së Pëllumbasit]]