Ndryshimi mes inspektimeve të "Ludwig van Beethoven"

v (U kthyen ndryshimet e 62.162.124.161 (diskutimet) në versionin e fundit nga Stryn.)
Rreth vitit 1803 Beethoveni deklaroi “Nuk jam i kënaqur me punën time deri tani, duhet të ndjek një rrugë të re”. Hapin i tij të parë të madh e bëri me simfoninë “Eroica” në E flat e cila ishte shumë më e madhe se çdo vepër e asaj kohe. Edhe pse nuk u prit mirë nga kritika, vepra prapseprapë ishte e suksesshme. Në atë kohë Beethoveni shkroi Simfonitë nga 3 deri ne 8 gjithashtu sonatat Waldstein dhe Appassionata si dhe operen Fidelio dhe shume kompozime te tjera. Në vitin 1810 Beethoveni u nderua nga E.T.A. Hoffman si nje ndër tre kompozitorët e mëdhenj dhe e quajti Simfoninë e Pestë si veprën më të rëndësishme të kohës.
Ne vitet e fundit te jetes se tij ai filloi te studionte veprat e Bachut dhe Hendelit se dhe shkroi Simfonin e tij te Nëntë, ndoshta vepren më të mirë të tij.
 
 
Beethoven filloi një studim të ripërtërirë të muzikës më të vjetër , duke përfshirë vepra nga JS Bach dhe Handel , që ishin më pas duke u botuar në përpjekjet e para në edicionet e plotë . Ai e ndërtoi uverturëshenjtërimit i Shtëpisë , e cila ishte puna e parë në përpjekje për të përfshirë këto ndikime . Një stil i ri u shfaq , tani quhet " periudha e vonë " i tij . Ai u kthye në tastierë për të kompozoj sonatas e tij të parë për piano në gati një dekadë : veprat e periudhës së vonë mbahen zakonisht për të përfshirë e fundit pesë sonatas piano dhe variacionet Diabelli , dy sonatas e fundit për violonçel dhe piano , e kuartetet string me vonesë ( shih më poshtë ) , dhe dy vepra për forca shumë të mëdha : .Missa Solemnis dhesimfonia e nëntë e [ citim i duhur ]
 
 
Një medalion moderne duke pasur fytyrën e Beethoven
Me fillim të 1818 shëndeti Beethovenit ishte përmirësuar , dhe nipi i tij u zhvendos në me të në janar . Në dobësitë , dëgjimi i tij ishte përkeqësuar deri në atë pikë që biseda u bë e vështirë , të nevojshme përdorimin e librave bisedë . Menaxhimi i tij familja kishte përmirësuar gjithashtu disi , Nanette STREICHER , i cili kishte ndihmuar në kujdesin e tij gjatë sëmundjes së tij , vazhdoi të ofrojë mbështetje në ndonjë përkrahje , dhe ai më në fund gjeti një kuzhinier të kualifikuar [ 75 ] Prodhimi i tij muzikore në vitin 1818 ishte ende ulur disi , por të përfshira . koleksione këngë dhe" Hammerklavier " Sonata , si dhe skica për dy simfonitë qe eventualisht coalesced në epikes nëntë . Në 1819 ai u preokupuar përsëri nga proceset ligjore rreth Karl , dhe filloi punën në Dallimet Diabelli dhe Missa Solemnis . [ Citim i duhur ]
Për vitet e ardhshme ai vazhdoi të punojë në Missa , kompozuar sonatas piano dhe bagatelles për të kënaqur kërkesat e botuesve dhe nevojën për të ardhurat , dhe përfundimin e Variations Diabelli . Ai ishte i sëmurë përsëri për një kohë të zgjatur në 1821 , dhe përfundoi Missa në 1823 , tre vjet pas datës së tij origjinale e duhur . Ai gjithashtu hapi diskutime me botuesit e tij mbi mundësinë e prodhimit të një botim të plotë të punës së tij , një ide që ndoshta nuk ishte realizuar plotësisht deri në 1971 . [ Citim i duhur ] vëllai i Beethovenit Johann filloi të marrë një dorë në punët e tij të biznesit , shumë në mënyra Carl kishte më parë , në gjetjen e punëve më të vjetër të pabotuara për të ofruar për botim dhe duke ofruar Missa të botuesve të shumta me qëllim të gjetjes së një çmim më të lartë për të. [ citim i duhur ]
Dy komisionet në 1822 përmirësuar perspektivat financiare të Bethovenit . Shoqëria Filarmonike e Londrës ofroi një komision për një simfoni , dhe Princi Nikolas Golitsin i Shën Petersburg ofruar të paguajë çmim të Bethovenit për tre kuartetet string . E para e këtyre komisioneve nxitur Beethoven për të përfunduar Simfonia e Nëntë , e cila ishte kryer për herë të parë , së bashku me Missa Solemnis , më 7 maj 1824, e vlerësuar shumë në Kärntnertortheater . Allgemeine Zeitung musikalischekullonin , " gjeniu i pashtershëm na kishte treguar një botë të re , " dhe Carl Czerny shkroi se simfoni e tij " merr frymë një , të gjallë , frymë të tillë të freskët të vërtetë më rinore ... aq shumë pushtet , risi , dhe bukuria si gjithmonë [ ardhur ] nga kreu i këtij njeriu origjinale , edhe pse ai me siguri ndonjëherë udhëhoqi wigs vjetra të tundin kokat e tyre ". [ 76 ] Ndryshe nga koncertet e tij më fitimprurës të mëparshme , kjo nuk ka të bëjë Beethoven shumë para , ndërsa shpenzimet e montimi it ishin dukshëm më të larta . [ 76 ] një koncert i dytë më 24 maj , në të cilin prodhuesi garantuar Beethoven një tarifë minimale , morën pjesë dobët ; nipi Karl vuri në dukje se " shumë njerëz [ kishin ] shkuar tashmë në vend . " [ 77 ] Kjo ishte publike fundit Bethovenit koncert . [ 77 ]
 
Piano Sonata nr 32 në C minor, Op . 111 ( lëvizja 1 )
MENU0 : 00
shkruar në mes të 1821 dhe 1822, gjatë periudhës së vonë Bethovenit
Problemet duke luajtur këtë fotografi ? Shih ndihmë medias .
Beethoven pastaj u kthye për të shkruar kuartetet string për Golitsin . Kjo seri e kuartetet , i njohur si " kuartetet vonë , " shkoi shumë përtej asaj që muzikantët ose shikuesit ishin të gatshëm për në atë kohë . Një muzikant [ kush ? ] Komentoi se " ne e dimë se ka diçka atje , por ne nuk e dimë se çfarë është. " Kompozitor Louis SPOHR quajtur ato " palexueshëm , tmerret korrigjuara . " Opinioni ka ndryshuar shumë nga koha e pritjes së tyre të parë janë hutuar : format dhe idetë e tyre muzikantë dhe kompozitorë duke përfshirë Richard Wagner Bela Bartok frymëzuar , dhe vazhdojnë ta bëjnë këtë . Nga kuartetet fund , favorite Beethovenit ishtekatërmbëdhjetë Kuarteti , op . 131 në C ♯ mitur , të cilën ai e vlerësuar si puna e tij më të përkryer të vetëm . [ 78 ] Dëshira e fundit muzikore e Schubert ishte për të dëgjuar Op . 131 kuartet , të cilën ai e bëri më 14 nëntor 1828 , pesë ditë para vdekjes së tij . [ 79 ]
Beethoven shkroi kuartetet e fundit mes dështuar shëndetin . Në prill 1825 ai ishte qëndron në shtrat , dhe mbeti i sëmurë për rreth një muaj . Sëmundje - ose më saktë , shërimin e tij nga ajo - përmendet për ka dhënë të rritet në lëvizjen ndjehet thellësisht e ngadalshëm të pesëmbëdhjetë Kuartetit , i cili Beethoven quajtur "këngë e Shenjtë të sajë ( ' Heiliger Dankgesang ' ) për natyrën hyjnore , nga njëra bërë mirë . " Ai vazhdoi të përfunduar kuartetet tani numëruar trembëdhjetë , katërmbëdhjetë dhe gjashtëmbëdhjetë . Puna e fundit plotësuar nga Beethoven ishte lëvizja zëvendësim përfundimtare e Trembëdhjetë Kuartetit , i cili zëvendësoi vështirë Grosse Fuge . Menjëherë pas kësaj , në dhjetor 1826 , sëmundja e goditi përsëri , me episode të vjella dhe diarre se gati e mbyllur jetën e tij . [ Citim i duhur ]