Dallime mes rishikimeve të "The Picture of Dorian Gray"

ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
(Faqe e re: Portreti i Dorian Gray Artikulli kryesor :Portreti i Dorian Gray Versioni i parë i Portreti i Dorian Gray është botuar si historia hyrëse në korrik të 1890 e botimit Mujor të...)
 
No edit summary
[[File:Lippincott_doriangray.jpg|thumb]]
Portreti i Dorian Gray
''''Portreti i Dorian Greit'''' është një novel filozofike e shkruar nga shkrimtari [[Oscal Wilde]], e botuar e plotë për herë të parë në vitin 1890.
Artikulli kryesor :Portreti i Dorian Gray
Versioni i parë i Portreti i Dorian GrayGrei është botuar si historiahistori hyrëse në korrik të 1890 e botimit Mujormujor të Revistës "Lippincott -së" , së bashku me pesë të tjerë tjera. HistoriaSi fillonletërsinë mee një njeri që është duke pikturë një pikturëshekullitGray . Kur Gray , i cili ka një " fytyrë si fildishi dhe gjethet e një trendafili " , e sheh portretin e tij 19- mbaruar , atijportreti i thyhetDorian zemra.Grei-t I shqetësuar se bukuria e tij do të zbehet ndërsa portreti do qëndroni bukur , ai pa dashje e bënështë një ujdi Faustiane në të cilën vetëm imazhishembull i pikturuarfiction rritetgotik eme vjetërohettema , ndërsaforta aiinterpretuese qëndronnga iFaust bukur dhe i rilegjendar. Për Wilde , qëllimi i artit do të ishte të udhëheqe jetën si sikur vetëm bukurinë të ishte objekt i saj i vetë <ref>[http://withgoodreasonradio.Ashtu Si portreti i Grayorg/2012/07/the-tcensorship-of-dorian-gray-With lejonGood atijReason të shpëtojë rrënimin e tij trupore i hedonizmit të tijradio show, Wilde"The kërkoiCensorship of ballafaqoj'Dorian bukurinëGray' ai sheh në art me jetën e përditshme."]</ref>
 
==Përmbledhja==
Historia fillon me Lord Henry Wotton që është duke pikturuar një pikturë të Grei-t. Kur Grei, i cili siç citohet në libër ka një ''" me fytyrë si fildishi dhe gjethet e një trendafili"'', e sheh portretin e tij të mbaruar, atij i thyhet zemra. I shqetësuar se bukuria e tij do të zbehet ndërsa portreti do qëndrojë bukur, ai padashje bën një ujdi Faustiane në të cilën vetëm imazhi i pikturuar rritet e vjetërohet, ndërsa ai qëndron i bukur dhe i ri. Për Wilde, qëllimi i artit do të ishte të udhëheqe jetën si sikur vetëm bukurinë të ishte objekt i saj i vetë. Ashtu si portreti i Grei-t lejon atij të shpëtojë rrënimin e tij trupore i hedonizmit të tij, Wilde kërkoi të ballafaqojë bukurinë që ai sheh në art me jetën e përditshme.
 
==Karakteret==
* '''Dorian Grei''' -- personazhi kryesor i librit, një i ri i pashëm narcisiste i magjepsur nga hedonizmit i Lord Henry. Ai kënaqet në çdo kënaqësi (morale dhe imorale), jeta e të cilit e çon përfundimisht në vdekje.
* '''Basil Hallward'''--një njeri me moral, piktori i portretit. Ai kishte rënë në dashuri me Dorian. Portreti i Dorian Greit është kryevepër e Vasilit.
* '''Lord Henry "Harry" Wotton''' --një aristokrat arrogant dhe një dekadent deshtak që përqafon një filozofi të vetë-toleruese hedonizmit.
* '''Sibyl Vane'''--një aktore e talentuar dhe këngëtare, ajo është një vajzë e varfër, e bukur me të cilët Dorian bie në dashuri. Ajo vret veten kur mer vesh që Doriani nuk e dashuronte më.
* '''James Vane'''-- Vëllai i Sibyl, një marinar i cili largohet për në Australi. Ai është shumë mbrojtës ndaj së motrës, veçanërisht pasi nëna e tyre kujdeset vetëm për parat e Dorian.
* '''Alan Campbell'''-- kimist dhe miku i Dorianit, i cili përfundoi miqësinë e tyre, kur reputacioni i shthurur i tij(Dorianit) zhvleftësoi një miqësi të tillë.
* '''Lord Fermor'''-- Xhaxhai i Lord Henry-t.
* '''Victoria, Lady Wotton'''--Gruaja e Lord Henry. E cila e divorcoi pas mungesës së vazhdueshme të respektit ndaj saj.
 
==Referenca dhe shënime==
{{reflist}}