Dallime mes rishikimeve të "Softuer kompjuterik"

v
U kthyen ndryshimet e 213.163.126.11 (diskutimet) në versionin e fundit nga Liridon.
v (U kthyen ndryshimet e 213.163.126.11 (diskutimet) në versionin e fundit nga Liridon.)
[[Skeda:OpenOffice.org Writer.png|thumb|300px|[[OpenOffice.org]] Writer]]
'''Software''' ([[sqt.]] '''Softueri''' / '''Softveri''' / [{{IPA|ˈsɒftweə(ɹ)}}]) quhet bashkësia e programeve kompjuterike dhe të dhënat e tjera që përmbajnë instruksione që i thonë kompjuterit se qfarëçfarë duhet të bëjë. Gjithashtu mund të themi se softueri i referohet një apo më shumë programeve kompjtuerike dhe të dhënave të ruajtura në memorien e kompjuterit për arsye të caktuara. Programet softuerike kryjenë funksionin e programit ose duke i dhënë instruksione të drejtëpërdrejta harduerit të kkompjuteritkompjuterit ose duke shërbyer si input për programe të tjera.
 
Termi softuer ka lindur si kontrasit i termit të vjetër harduer (që do të thotë pajisje fizike). NrysheNdryshe nga harueri, softueri nuk preket ose të shikohet fizikisht.
 
== '''[[Softuer]]''' ==
Programet dahenndahen në disa grupe, sipas rëndësisë e funksionit:
 
==== Softueri zbatimor ====
==== Softuere sistemore ====
Softueri sistemor është ndërmjetës ne mes softuer, Apl dhe pc.
* Programe sistemit ([[ang.]] system software): ndërsa këtu hyjnë sidomos programe që merren me komunikimin ndërmjet hardware-it dhe softuerit. Shëmbulli më i përshtatshëm janë [[Sistemi operativ|Sistemet Operative]]. Përshëmbull thjesht shfaqja e një mesazhi në ekranin e kompiuterit realizohet me anë të një seri udhëzimesh ndërmjet komponentëve hardware. Në këtë rast vinë në ndihmë të përdoruesit dhe programeve aplikative Sistemi Operativ, që detyrën të bëj si ndërmjetës midis makinës dhe njeriut (përdoruesit), duke i thjeshtësuar punët këtij të fundit.
 
== Shiko edhe ==