Dallime mes rishikimeve të "Sistemi operativ"

2.224 bytes added ,  5 vjet më parë
v
U kthyen ndryshimet e 79.106.109.207 (diskutimet) në versionin e fundit nga 62.162.124.161.
(Jdfnhdbfudvbdfuhfnuggnejinkuilu)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari Emoji
v (U kthyen ndryshimet e 79.106.109.207 (diskutimet) në versionin e fundit nga 62.162.124.161.)
== Ndarje Lineare ==
=== Kujtesa ===
Ggh😤😤😤😕😩😰😢😧👿👹👼👫👸👲💏👱👲👳👮👥👧💩🙉😾☺😊😀😁😁😂😂😃😅😆😇😈😇😉😉😉😤😯😤😣😐😑😮😕😡😬😐😑😠😦😲😨😲😰😱😟😩😥😦😧😨😨😩😰😟😱😲😳😶😶😚😘😙😗😋😝😜😛😒😞😷😷😎😭😭😌😖😔😔😪😏😓🙋😫🙋🙌🙍😿😻🙎🙇🙆🙅🙅🙆🙇🙎🙏😺😼😸😹😻😽😿👴👩👨👧👦🙉😾😾👐👐👏👏👋👉👈👇👆☝👊👊💖💖💗💗💘💘💝💞💞💟👍👍👎👎✊💕💕💜💜💛💚💙❤❤💋👣💅💅
Moderne të përgjithshëm me qëllim kompjutera, duke përfshirë kompjuterët personal dhe Mainframes, kanë një sistemit operativ për të drejtuar programet e tjera, të tilla si software e aplikimit. Shembuj të veprojnë sistemet e kompjuterëve personal janë Microsoft Windows, Mac OS (dhe Darvini), UNIX, dhe Linux.Niveli më i ulët i çdo sistemi operativ është kernel i saj. Kjo është shtresa e parë e programeve ngarkuar në memorie kur një çizme të sistemit ose fillimi up. Kernel siguron qasje të ndryshme dhe shërbimet e përbashkëta thelbësore për të gjithë sistemin e të tjera dhe programet e aplikimit. Këto shërbime përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në: qasje disk, menaxhimin e kujtesës, planifikimin e detyrave, si dhe qasje në pajisje të tjera pajisjet. Si edhe të kernel, një sistem operativ është shpërndarë shpesh me mjete për programet të shfaqur dhe për të menaxhuar një ndërfaqe grafike të përdoruesit (edhe pse Windows dhe Macintosh kanë këto mjete të ndërtuar në sistemit operativ), si dhe programet e shërbimeve për detyra të tilla si menaxhimin e dosjeve dhe konfigurimin e sistemit operativ. Ata gjithashtu janë shpërndarë shpesh me aplikacionet e softuerit atë nuk mund ta lidhesh direkt me funksionin e sistemit operativ bazë, por ne të cilat eshte sistemi operativ distributor gjen favorshëm për të furnizuar me sistemin operativ.Drejtim të specifikimit në mes sistemit operativ dhe software aplikimit nuk është e saktë, dhe është herë pas here objekt polemikash. Nga pikat tregtare ose juridik, ndarje mund të varet kontekstin e interesave të përfshira. Për shembull, një nga pyetjet kryesore në shtetet e Bashkuara k gjyq Microsoft antitrust ishte nëse shfletuesi i Microsoft-it web ishte pjesë e saj sistemit operativ, ose nëse kjo ishte një pjesë e ndashme e softuerit të aplikimit.Ashtu si "sistemi operativ" vetë termi, pyetja se çfarë pikërisht duhet të formojnë"Kernel" është subjekt i ndonjë polemike, me debate nëse mbi gjëra të tilla si sistemet e skedarëve duhet të t'u përfshirë në kernel. Kampe të ndryshme avokat microkernels, kernelit monolit, dhe kështu me radhë.Sistemet operative janë përdorur në shumicën, por jo të gjitha, sistemet kompjuterike. Kompjuterët thjeshta,duke përfshirë sistemet e vogla ngulitur dhe shumë prej kompjuterëve të parë nuk janë operative sistemeve. Në vend të kësaj, ata u mbështetën në programet e aplikimit për të menaxhuar hardware minimale veten, ndoshta me ndihmën e bibliotekave të zhvilluara për këtë qëllim. Komercialisht furnizuar Sistemet operative janë të pranishëm në pothuajse të gjitha pajisjet moderne të përshkruara si kompjutera, nga personale kompjutera për mainframes, si dhe kompjutera celulare të tilla si PDAs dhe telefonat celularë.
 
=== Faqosja ===