Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjuha (komunikim)"

v (→‎Referenca: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|af}} using AWB (10903))
== Zhvillimi gjuhësor i fëmijëve ==
 
Bebet e porsalindura shpesh artikulojnë tinguj disa minuta pasi kanë ardhur në jetë. Megjithëse historikisht është menduar se lëshojnë britma të rastit deri në momentin kur fillojnë të flasin. Më 1971 studiuesit përcaktuan katër stade të krijimit të tingujve gjatë vitit të parë të jetës.<ref>Kaplan, E., & Kaplan, G. (1971). The prelinguistique child. In J. Elliot (Ed.), Human development and cognitive processes. New York:Holt, Rinehart & Winston.</ref> ''Stadi i parë'' ndodh kur bebet fillojnë <u>të qajnë</u> gjatë lindjes. ''Stadi i dytë'' i cili fillon rreth muajit të dytë dhe karakterizohet nga <u>gugatja</u>. Rreth muajit të gjashtë bebet fillojnë <u>të murmurasin</u> dhe kjo përben ''stadin e tretë''. Murmuritja mund të përmbajë tinguj nga shumë gjuhë dhe jo vetëm nga ajo amtare. Në ''stadin e katërt'' i cili fillon rreth moshës 1- vjecare shfaqen fillesat e lindjes së një <u>model i të folurit</u>. Në moshën 2- vjecare zhvillimi gjuhësor karakterizohet nga <u>të folurit telegrafik</u> dhe përben ''stadin e peste''. Më vonë në moshën 3-4 vjecare fjalitë e ndërtuara nga fëmijet bëhen më komplekse, ato përdorin kohën e shkuar.
 
 
 
== Teoritë e zhvillimit gjuhësor ==
Anonymous user