Ndryshimi mes inspektimeve të "Pagëzimi"

No change in size ,  4 vjet më parë
v (Roboti: Duke korrigjuar ridrejtimet)
'''Pagëzimi''' është [[sakramenti]] i parë në [[Krishterimi|krishterim]] me anë të cilit një [[Besimtari|besimtar]] i kësaj [[Feja|feje]] pranohet në gjirin e saj duke u spërkatur ose derdhur [[Uji i shenjtë|ujë]] mbi kokën e tij, ose duke u zhytur në [[Uji|ujë]]. Me këtë mundësohet pastrimi nga [[mëkati]] si edhe "vdekja" e njeriut të vjetër dhe "rilindja" e njeriut të ri. Kjo shërbesë shoqërohet me fjalët "Unë të pagëzoj në emër të [[Ati (krishterim)|Atit]], e të [[Biri (krishterim)|Birit]], e të [[Shpirti i Shenjtë|Shpirtit të Shenjtë]]".
== Zanafilla e pagëzimit ==
Në të vërtetë të krishterët besojnë se pas [[Ringjallja|ringjalljes]] së tij [[Jezusi|Jezu Krishti]] iu shfaq nxënësve (dishepujve) të tij dhe i urdhëroi ata të pagëzojnë në emër të Atit, Birit, dhe Shpirtit të Shenjtë, e cila njihet si formula e pagëzimit. Nga mësimet e [[Shën Pali]]t, me pagëzim shënohet larja prej mëkateve të kaluara dhe rilindja e besimtarit në një jetë të re.
 
== Pagëzimi në judaizëm ==
[[Judaizëm|Judaizmi]] e ushtron [[riti]]n e pastrimit me zhytje në ujë, dhe [[Ungjilli|ungjijtë]] tregojnë që [[Gjon Pagëzori]] e pagëzoi Jezusin.
Anonymous user