Dallime mes rishikimeve të "Mehmed pashë Qyprilliu"

No edit summary
 
===Ngritja përmes shërbimit perandorak===
Së pari ai u vendos në qytezën ''[[Vezirköprü|Köprü]]'' në veri të Turqisë, e cila më von për nder të tij u quajt ''Vezirköprü''. Aishpjet u ngrit në gradë, duke mbajtur mbiemrin ''Köprülü''(Qyprilliu), që vinte ''nga Köprü''. Ish mentori i Qyprilliut, [[Gazi Hüsrev Pasha|Hüsrev Pasha]], u ngrit në shërbim perandorak dhe e ngriti edhe Qyprilliun në zyra gjithnjë edhe më të rëndësishme <ref name="history2"/>.
===Ngritja përmes shërbimit perandorak===
Së pari ai u vendos në qytezën [[Vezirköprü|Köprü]] në veri të Turqisë, e cila më von për nder të tij u quajt ''Vezirköprü''. Aishpjet u ngrit në gradë, duke mbajtur mbiemrin ''Köprülü''(Qyprilliu), që vinte ''nga Köprü''. Ish mentori i Qyprilliut, [[Gazi Hüsrev Pasha|Hüsrev Pasha]], u ngrit në shërbim perandorak dhe e ngriti edhe Qyprilliun në zyra gjithnjë edhe më të rëndësishme <ref name="history2"/>.
Pasi u vra ''Hüsrev'', Qyprilliu ndërtoj vet rrethin dhe ndjekësit e tij. Pas kësaj ai mbajti pozicion të rëndësishm si kreu i policisë së tregut në Kostandinopojë, mbikqyrës i Armatimit Perandorak, shefi i trupave Spahi, dhe kreu i trupave të armëve. Qyprilliu arriti të bashkëngjisë veten e tij me njerëz të fuqishëm dhe disi i mbijetoi rënies së tyre pa e shkatërruar veten e tij. Qyprilliu vazhdoi të mbajë poste të rëndësishme. Ai përfundimisht u ngrit në gradën e Pashait dhe u caktua ''[[bejlerbej]]'' (Guvernatori provincial) i Eyaletit të Trebizond, në vitin 1644 <ref name="history1"/>.
 
Më vonë ai udhëhoqi provincën e [[Eğri Eyalet|Eğri]] në vitin 1647, [[Karaman Eyalet|Karaman]] në vitin 1648, dhe [[Anatolia Eyalet|Anatolia]] në vitin 1650. Ai shërbeu si verzir i këshillit ''"divan"'' për një javë në vitin 1652 para se të shkarkohej për shkak të luftës të fuqishme të vazhdueshme brenda pallatit.<ref name="history2"/> Gjatë këtyre viteve, Qyprilliu kishte formuar shumë miqësi në oborrin e sulltanit, në veçanti me Nënën Mbretëreshë [[Kosem Sultan]], gjushja e sulltanit të vogël [[Mehmed IV]].<ref name="history1"/>
 
Në vitin 1656, situata politike në Perandorinë Osmane ishte kritike. [[Lufta kretane (1645–69)|Lufta në Kretë kundër Venecianëve]] akoma vazhdonte. Marina Osmane nën [[Kapudan Pasha]] (admiral i lartë) Kenan Pasha, në maj 1656, u mposht nga marina veneciane dhe malteze në [[Lufta kretane (1645–1669)|Betejën e Dardaneleve (1656)]] dhe marina veneciane vazhdoj bllokadën në Ngushticën [[Çanakkale]] duke e mposhtur ushtrinë Osmane në Kretë nga Kostandinopoja, kryeqyteti i shtetit. Kishte një komplot politik për të larguar nga froni [[Sulltan Mehmed IV]], i drejtuar nga vezirë të mëdhenj duke përfshirë Grand Mufti ([[Şeyhülislam]]) Hocazade Mesut Efendi. Ky komplot u zbulua, dhe komplotuesit u ekzekutuan ose u internuan. Nëna Sulltaneshë [[Turhan Hatice]] kreu konsulltime dhe kandidati më i favorshëm për funksionin Vezir i Madh doli të jetë një i vjetër dhe i pensionuar por me eksperiencë, Mehmed Pashë Qyprilliu. Mehmed Efendi, shefi i shkruesve, dhe arkitekti kryesor e bindi sulltanin se vetëm Mehmed Pashë Qyprilliu mund ta evitoj katastrofën.<ref name="history1"/>
===Vezir i Madh===
===Lufta me Venedikun===
===Zjarri Ayazmakapi===
===Vdekja dhe trashëgimia===
 
==Shih edhe==
*[[Epoka Qyprilliu]]