Dallime mes rishikimeve të "Republika Çeke"

1.073 bytes added ,  6 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
== Gjeografia ==
{{Kryesor|Gjeografia e Çekisë}}
Republika Çeke shtrihet kryesisht midis gjerësive gjeografike Veriore 48° dhe 51° (një zonë të vogël ndodhet në veri të 51°), dhe gjatësive gjeografike Lindore 12° dhe 19°.
Sipërfaqja e përgjithshme e Çekisë është 78,866&nbsp;km<sup>2</sup>, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 49 45 '''V''', 15 30 '''L''' dhe 77,276&nbsp;km<sup>2</sup> të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 1,590&nbsp;km<sup>2</sup> ujë.
Relievi çek është jashtëzakonisht i larmishme. Bohemia, në perëndim, përbëhet nga një pellg i drenazhuar nga Elba (çekisht: Labe) dhe lumenjtë e Vltavës, e rrethuar nga malet e ulëta kryesisht, të tilla si vargmali Krkonoše i Sudetëve. Pika më e lartë në vend, Sněžka në 1,602 m, ndodhet këtu. Moravia, pjesa lindore e vendit, është gjithashtu mjaft kodrinore. Ajo drenazhohet kryesisht nga lumi Morava, por ajo gjithashtu përmban burimin e lumit Oder (çekisht: Odra).
[[Figura:Národní park Podyjí Dyje Nationalpark Thayatal 2013 10 a.jpg|thumb|250px|Parku Kombëtar Podyjí]]
 
Lumenjtë që dalin nga Republika Çeke derdhen në tre dete të ndryshme: në Detin e Veriut, Detin Balltik dhe Detin e Zi. Republika Çeke gjithashtu ka nëpërdorim Moldauhafen, një sipërfaqe 30.000m² në mes të portit të Hamburgut, që iu dha Çekosllovakisë me nenin 363 të Traktatit të Versajës, për të lejuar shtetin kontinental në një vend ku mallrat që transportohen nëpërmjet lumit të mund të transferohen në anijet detare. Territori do ti kthehet Gjermanisë në vitin 2028.
Klima e Çekisë është kontinentale e ndryshueshme me verë të nxehtë dhe dimër të ftohtë, me re dhe me dëborë.
 
Në Republikën Çeke ka katër parqe kombëtare: Parku Kombëtar Krkonoše, Parku Kombëtar Šumava, Parku Kombëtar Podyjí, Zvicra Boheme.
 
Tre Tokat historike të Republikës Çeke (ish vendet kryesore të tokave të Kurorës Boheme) korrespondojnë pothuajse saktësisht me pellgjet e lumenjve të Elba dhe pellgun Vltava për Boheminë, ai i Moravës për Moravinë, dhe pellgu i lumit Oder për Silezinë Çeke (në aspektin e territorit çek).
 
Relievi i çekisë në Bohemi është shkëmbor i rrethuar nga malet e ulëta dhe rrafshnaltat ndërsa Moravia në jug është vend shkëmbor. Pika më e ulët gjendet nën brigjet e lumit Elbe (115&nbsp;m) dhe ajo më e larta me lartësi mbi nivelin e detit prej 1.602 metrave në vendin e quajtur Snezka.
 
== Ekonomia ==