Dallime mes rishikimeve të "Benjamin Franklin"

v
Korrigjim dhe shtim teksti
(+img)
v (Korrigjim dhe shtim teksti)
 
 
Franklin-portret nga Joseph Duplessis-Siffred (piktura në vaj, rreth 1785). Imazhi është përdorur në 1995 si një mostër për përfaqësimin e Franklin në redesignedkartëmonedhën 100e -rikrijuar SHBA dollarit kartëmonedhëamerikan 100.
 
 
Nënshkrimet e Benjamin Franklin
Benjamin Franklin ( 17 janar 1706në Boston, , Massachusetts [1], † 17 prill 1790në Filadelfia, , Pensilvani ) ishte një botues amerikan botuesit , burrë shteti, shkrimtar, , shkencëtar , sajues , filozof natyrorepolitike dhe Freemasons Freemason. Ai konsiderohet gjithashtu si një nga etërit themelues të Shteteve të Bashkuara.
Ai ishte themeluesi i Selbsterziehungsclubs fraksion , në të cilatcilin origjinënështë evendosur Shoqërisëfilozofia filozofikee amerikanorigjinës është ishoqërisë vendosuramerikane. Diderot dhe D'Alembert i janë referuar Franklin-it si mishërim i urtësisë praktike. Ai është konsideruar si shpikësi i rrufepritësrrufepritësit , bifocals , sobësoba Franklin dhe harmonikësyzet qelqime dy xhama. Në nder të tij, është eemëruar vjetëruara cgs njësinënjësia e ngarkesesngarkesës elektrike me " Franklin "( numri i njësisë ) është emëruar Pre. Ai, gjithashtu, hulumtohenhulumtoi gjatë Rryma në Rrymat e Gjirit dhe temperaturatemperaturat dhee kripërat e Atlantikut të Veriut, në mes të Anglisë dhe Amerikës së Veriut.
Përmbajtje [Fsheh]
1 Jeta dhe puna
Jeta dhe puna e [redaktimit]
 
Fillimi i karriereskarrierës [Edit]
Benjamin Franklin, lindur në Boston, ishte njëbiri 10i Biridhjetë dhe 15fëmija Fëmijai epesëmbëdhjetë i një sapunpërpunuesi sapuni dhe përpunues qiri lindur në Bostonqiriri. Nga një moshë të re ai ka marrë një fondzhvillim të gjerë të njohurive përmes intensive leximit intensivë të letërsisë përgjithshme dhe shpirtërore vetë-mësohetmënyrë autodidakte. Ai ka punuar për një kohë ausbildungshalber një dyqan arti ete James-gjysmë vëllai i tij. Në gazetën Angli Courant të reja në 1722, ai i shkroi nën emrin Heshtja Dogood 14 shkronja. Në të njëjtin vit, Xhejms Franklin kishte ngjallur shumë diskutime për një artikull të madhemadh, impulsndaj shumëu ipezullua kishte ngjallur,me një muaj burg për të pezulluar. Përveç kësaj, botimi i gazetës së tij u ndalua, letër duket të jetë një, ndërsaletër ,nën emrin e Beniaminit.
Në 1723 ai shkoi në njëfitoi lirim të parakohshëm nga zanatizanatin ie tij në Filadelfia, dhe ka punuarku atjepunoi përsëri në një dyqan arti. Pas një paraqitjeqëndrimi të shkurtër në Londër të qëndrojë në Filadelfia, aipunon bën njëmënyrë emër sipavarur një printerdisa idyqane pavarurprintimi dhe më vonë, sipas njëkthimit nga Londra bëhet botues i një gazete tjetër në Filadelfia.
Nga 1729-1766 ai ishte redaktor i Gazetës Pensilvanisë , për të cilatcilën ai gjithashtu ka shkruar artikuj të shumtë. Ndërkohë, Deborah Lexo Franklin kishte martuar dhe kishte me të birin e saj dhe një vajzë.
 
Në 1731 ai ishte kundër fillimisht një rezistencë të vendosur të Z. St John's Lodge e Freemasons , por marrë dhe tashmë në 1732 ai ishte Großaufseher dytë. Si e madhe amerikane e parë e jetës ai mbeti një pionier entuziast i Freemasons.
Në 1723, në moshën 17 vjeçare, Franklin i propozon Deborah Read. E ëma e Deborah ishte e shqetësuar për pasigurinë financiare të Franklin dhe largimin e tij në Londër. Duke qënë se Z.Read kishte ndërruar jetë, Znj.Read vendosi ta refuzonte kërkesën e Benjamin.Ndërkohë, Deborah Read u martua me John Rodgers, që më vonë rezultoi një pendim i madh. John Rodgers e braktisi Deborah.Pas kthimit nga Londra Franklin u martua me Deborah Readeri dhe së bashku kishin dy fëmijë, djalin Francis Folger Franklin dhe vajzën Sarah Franklin.
1732-58 ai publikoi vjetore, shumë popullor Richard's Almanack e dobët dhe e përgjithshme Magazine (1741). Libri i parë masonike në Amerikë në 1734 ai solli një kopje të Anderson-kushtetutën jashtë.
Në 1731 ai fillimisht ishte kundër fillimishtrezistencës një rezistencë të vendosur të Z. St John's Lodge e Freemasons , por marrë dhe tashmë në 1732 ai ishte Großaufsehermarrë dytë.dhe Sime e madhe amerikaneGroßaufseher e parëdytë. eFranklin jetësdo ai mbetimbesë një pionier entuziast i Freemasons gjatë gjithë jetës së tij.
1732-58 ai publikoi revistën e përgjithshme vjetore, shumë popullor Richard'sAlmanacku Almanack ei dobët dhe e përgjithshme MagazineRichard (1741). Libri i parë masonike në Amerikë në 1734 ai solli një kopje të kushtetutës Anderson-kushtetutën jashtë.
Politikan, diplomat dhe shkencëtarit [redaktoni]
1742 Franklin zhvilluarzhvilloi një koncept për një Zimmerofen të hapur, në të cilat të ajrit të ngrohur u zutretende dukuri e freskët, e cila cilënrezultoi njëme efikasitet më të lartë (ngrohjes ruajtjen më të mirë të ngrohjes me konsumin e karburantit ulët ulëtkarburantit) rezultoi. KjoKëtë ide, pastaj ai i dha mikut të tij të fëmijërisë, Robert Grace. Kjo pati një shpërthim fitimprurëse në treg dhe prandaj mundpas ndërtimit ndërtuar Zimmerofen Franklin dhe -it fitimprurëseGuvernatori për - të sjellë në treg. ofrojnë të mëvonshëmThomas i Guvernatorit Thomas, Franklinofroi patentë vetëm në furrë për një grant, Franklin nuk pranoi, duke pretenduar se: "Që ne të bërëbëjmë zbulimetzbulime e mëdha përfitimeshme përfitime të tjera gjithashtu konsiderojnëduhet të konsiderojmë se ne duhet të kemi një shans për të tjerët ngadhe çdo shpikje prej nesh janëi bënë ata të lumtur dhe me përfitojnëpërfitime bujare, e tyre dhekështu ledo të vijnë me dëshirë. "
1748 Franklin ishte në operacion e tij shtypjen e shitjes.
1750 Franklin ishte i zgjedhur i Dhomës së Përfaqësuesve nga Pennsylvania (Pensilvani Kuvendi) i zgjedhur. Atje ai kishte për t'u ulur dhe për të votuar në 1764. Në 1753 ai ishte zëvendës ministër i postave dhe telekomunikacionave e të gjitha kolonive britanike të caktuar dhe mori trajnim në sistemin postar në kolonitë në. Në 1754 ai mori pjesë si një anëtar i Pensilvanisë në Albany KongresitKongresi, u pjesë,trajtua mepër kërcënimintë qënë pjesë e Britanikekërcënimit kolonialekolonialë të luftës Franko-trajtuarBritanike. KjoI ashtuquajtur Albany-projekt është në shumë aspekte Kushtetutës Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara, përpara 1787. Franklin, megjithatë, ishte me propozimin e tij për pavarësinë rajonale brenda një aleancë koloniale shumë larg përpara kohës së tij për të zbatuar që ju të merrni këtë përpara.
Publikimet e Franklin atë kohë kishtekishin një ndikim të qëndrueshmeqëndrueshëm për arsimin në Pensilvani. Në 1749 ai botoi veprën e tij "propozimet për edukimin e të rinjve në Pensilvani." publikimi i tyre në 1751 çoi në themelimin e Akademisë Filadelfia (më vonë Universitetin e Pensilvanisë). Franklin projekt iprojektin e programit u përqëndrua në gjuhën angleze dhe atë moderne dhe, matematikë dhe shkenca. Ai u largua prej më parë dominueseprej klasikeklasikes dominuese.
 
 
Eripuit coelo Fulmer, tyrannis sceptrumque.
1751-1753, ai botoi rezultatet e punës së tij shkencore të energjisë elektrike në punën e tij, Eksperimentet dhe Vëzhgimet mbi Energjinë Elektrike . Nga 1751-1764 ai ishte anëtar i legjislaturës kolonial , dhe Zëvendës Postmaster e Filadelfias. 1752 Franklin shpiku rrufepritës.
1757-1762 dhe 1764-1775 Franklin një herëka jetuar kryesisht në Angli , së pari si një përfaqësues për të PensilvanisëPensilvaninë dhe më vonë për Gjeorgjinë, , New Jersey-itin dhe Massachusetts . Në një udhëtim nga Londra në Filadelfia , ai përkushtoie angazhoi veten në pyetjenpërgjigjen e pyetjes se pse anijeanija nga Anglia në Amerikën e Veriut, kohën e udhëtimit pretenduare ka më shumë se koha e pretenduar në rrugën e kundërt. Ai studioi ujin e kuq, por kryesore rrjedhin dhe zbuloi se Rryma e Gjirit , shqyrtoi ujëujin , përmbajtjen kripëe kripës , vuri në dukje rezultatet e saj dhe duheti këtëkushtoj punëvëmendje kësaj pune deri në moshën 80 vjeç, i kushtoj vëmendje.
KohaNë kohën e krizës së Aktit Stamp krizës, Franklin u bë një avokat i njohur i të drejtave amerikanamerikane në Londër . Në maj 1775 ai shkoi përsëri në PensilvaniaPensilvani dhe u bë anëtar në Kongres. Pak më vonë ai ishte tashmë ulur e projektuar në komitetin see DeklarataDeklaratës e Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara projektuar. Ai ishte Postmaster i Përgjithshëm Postmaster dhe Presidenti i Konventës Kushtetuese. Në 1769 ai themeloi Shoqërinë filozofike Shoqërisë Amerikane. 1776 Benjamin Franklin ka nënshkruar me 54 përfaqësues të tjerë, 13 Shtetet e Bashkuara të Deklaratës së Pavarësisë në 4 korrik.
Në tetor 1776 Kongresi ie dërgoi atijBenjamin pas fillimit të luftës së pavarësisë si i dërguari i trembëdhjetë Shteteti eShteteve të Bashkuara në Francë , ku ai ishte në Raynouard Rue, në sotmesot parizian periferi të Pasi jetoi. Atje ai ishte në Evropë, si një diplomat karriere. Si një nga tre oficerë, në vitet 1776-1779, ai udhëhoqi negociatat që përfundimisht çoi në aleancë me Francën. e punës Franklin gjatë kësaj kohe është në Lion Feuchtwanger eduke romanitpunuar për romanin Dhelprat në vresht , ku përshkruheshin armët për Amerikën të përshkruara.
About Franklin was referring to his invention of the lightning rod and the signing of the Declaration of Independence said in: "eripuit Caelo Fulmer, sceptrumque tyrannis" - he snatched the lightning to the sky and the scepter of the tyrant.
Në Paris, Franklin u bashkua me vilën masonike Neuf Sœurs për të. Prirje në Franklin, hynë në prirjen 84-vjeçare Voltaire këtë kuti. Nuk ishte Franklin 1779-1782 Stuhlmeister.
1776 Benjamin Franklin nënshkruar me 54 përfaqësues të tjerë të pas 13 Shtetet e Bashkuara të Deklaratës së Pavarësisë e 4 korrik.
Franklin u kthye në 1786 në Shtetet e Bashkuara mbrapa dhe ishte kryetar i Këshillit të Lartë Ekzekutiv i Lartë i Pensilvanisë . Ky pozicion, më vonëTe zyra e Guvernatorit ai kishte mbajtur në linjë, ainjë kishtepozicion deri 1 Mbajtur 1 dhjetor 1788. Në 1787 ai u zgjodh president i parë i kompanisë kundër skllavërisë . Si akt të fundit u nënshkrua në të njëjtin vit S. U. Kushtetutës. Dalja e tij e fundit publike para vdekjes së tij ishte mbështetjen e një programi duke kukerëve të Kongresit, heqjen e skllavërisë në nivelin federal për të këshilluar mbi masat.
Në tetor 1776 Kongresi i dërgoi atij pas fillimit të luftës së pavarësisë si i dërguari i trembëdhjetë Shtetet e Bashkuara në Francë , ku ai ishte në Raynouard Rue në sotme parizian periferi të Pasi jetoi. Atje ai ishte në Evropë, si një diplomat karriere. Si një nga tre oficerë në vitet 1776-1779, ai udhëhoqi negociatat që përfundimisht çoi në aleancë me Francën. e punës Franklin gjatë kësaj kohe është në Lion Feuchtwanger e romanit Dhelprat në vresht , armët për Amerikën të përshkruara.
Më 17 prill 1790 aiBenjamin Franklin vdiq në moshën 84 në Filadelfia. Në gurin e varrit të tij duhet të jetë: "Këtu shtrihet trup e printerit, Benjamin Franklin, krimba përsi ushqim sipër kapakun e një libri të vjetër, përmbajtja e saj e shqyer nga jashtë, nuk ka titull, dhe ka pamje e jashtme mashtruese. Megjithatë, puna vetë nuk është e humbur, por, si ai besonte, shfaqen në një dhe edicioninrafinuarari dhe reja edicionin e rirafinuar, i rishikuar dhe përmirësuar nga autori. " Franklin e ka shkruajtur kykëtë tekst, në moshën 23 vjeç për mbishkrimmbishkrimin varrinë varrin i tij. MbishkrimMbishkrimi gur varrigurin e varrit erdhi kështu, por jo për ekzekutimin.
Në Paris, Franklin u bashkua me vilën masonike Neuf Sœurs për të. Prirje në Franklin, hynë në 84-vjeçare Voltaire këtë kuti. Nuk ishte Franklin 1779-1782 Stuhlmeister.
Franklin u kthye në 1786 në Shtetet e Bashkuara mbrapa dhe ishte kryetar i Këshillit Ekzekutiv i Lartë i Pensilvanisë . Ky pozicion, më vonë zyra e Guvernatorit në linjë, ai kishte deri 1 Mbajtur në dhjetor 1788. Në 1787 ai u zgjodh president i parë i kompanisë kundër skllavërisë . Si akt të fundit u nënshkrua në të njëjtin vit S. U. Kushtetutës. Dalja e tij e fundit publike para vdekjes së tij ishte mbështetjen e një programi duke kukerëve të Kongresit, heqjen e skllavërisë në nivelin federal për të këshilluar mbi masat.
Më 17 prill 1790 ai vdiq në moshën 84 në Filadelfia. Në gurin e varrit të tij duhet të jetë: "Këtu shtrihet trup e printerit, Benjamin Franklin, krimba për ushqim si kapakun e një libri të vjetër, përmbajtja e saj shqyer jashtë, nuk ka titull, dhe pamje e jashtme mashtruese. Megjithatë, puna vetë nuk është e humbur, por, si ai besonte, shfaqen në një dhe më të rafinuara të reja edicionin e ri, i rishikuar dhe përmirësuar nga autori. " Franklin ka shkruajtur ky tekst, në moshën 23 vjeç për mbishkrim varri i tij. Mbishkrim gur varri erdhi kështu, por jo për ekzekutimin.
Jeta Filozofi [redakto]
Franklin ishte përfshirë gjatë gjithë jetës së tij nëpër dyçështjet nëpërme interes publik me shkrimet e tij dhe si një anëtar i emëruar ose i zgjedhur komisionenga me çështjet me interes publikkomisioni. Ai u kujdes që të përfshijëpërfshihej pastrimpastrimi rrugerrugëve dhe ndriçimndriçimi, futja e zjarrfikësit vullnetar , spitalet, futja e parë bibliotekësbotë e kreditimit botëbibliotekës dhe organizimin e sistemit shkollor. Këto institucione kanë qenë shembullore për shtetet New England dhe më vonë në Shtetet e Bashkuara për, shembullore,ku ata gjenden të përhapur shpejtë.
Gjatë gjithë jetës së tij, Franklin ka botuar traktatettraktate dhe ese pëë të gjitha llojet e temave, të tilla si për politikën, dhe të arsimit çështjet ligjore të arsimit dhe të kontrollit të popullsisë. Ai i përgjigjej me shpirtrat e të ndryshmendryshëm të kohës së tij që nga viti 1771 dhe shkroi në papërfunduarautobiografinë e tij të famshëm, që e la të papërfunduar autobiografi.
Letërsi [Editing]
 
Ndihmë
William C. Miller: Filadelfia Printime Benjamin Franklin, 1728-1766. Një BibliografiaBibliografi përshkruese , Filadelfia 1974 (bibliografi shenjë e të gjitha të njohur të shtypura nga Franklin në Filadelfia punon).
Bymehet
Leonard W. Labaree, William B. Willcox, Claude A. Lopez, Barbara B. Oberg, Ellen R. Cohn [ua] (ed.): Gazetat e Benjamin Franklin , (39 vëllime me 2008), New Haven & Londër 1959 - (për edicionin Sot e shkrimet autoritative, në krahasim me dhjetë-vëllim Edicioni më parë nga Albert Henry Smyth, përveç letrat e shkruara nga Franklin, një sasi më të mëdha të letrave që ai ka marrë. kohëtKohët e fundit botoi vëllimin mbulon periudhën deri në maj 39 1783 nga 1783).
JA Leo Lemay, Kryeministri Zall (eds.): AutobiografisëAutobiografia e Benjamin Franklin: Një Gjenetike Tekst , Knoxville 1981 ( kritikekritikë-historike edicionin e autobiografinëautobiografisë e tij).
Leonard W. Labaree, Ralph L. Ketcham, Helen C. Boatfield (eds): Autobiografisë e Benjamin Franklin , Botimi i dytë, me një parathënienparathënie e re nga Edmund S. Morgan, New Haven dhe London 2003, ISBN 0-300-09858-8 (paperback botim i dobishëm).
Benjamin Franklin's Eksperimentet: njëNjë botim i ri të sëmbi Eksperimentet Franklin dhe Vëzhgimet mbi Energjinë Elektrike , ed, me një paraqitje kritike dhe historike, nga I. Bernard Cohen, Cambridge, Mass, 1941 (ribotim i edicionit të pestë të 1774).
Biografitë
Isaacson Walter: Benjamin Franklin. Një Jeta amerikan , të reja [York ua] 2003, ISBN 0-684-80761-0.
Edmund S. Morgan : , Benjamin Franklin , New Haven dhe London 2003, ISBN 0-300-10162-7 (engl. edicionin: Benjamin Franklin. Një Biografia , München 2005, ISBN 3-406-53508-9 ).
Gordon S. Wood: Americanization e Benjamin Franklin , New York 2004, ISBN 1-59420-019-X.
Markat HW: American parë. Jeta dhe Times e Benjamin Franklin , të reja [York ua] 2000, ISBN 0-385-49328-2.
Carl Van Doren: Benjamin Franklin , ribotua në edicionin 1938, New York 1991, ISBN 0-14-015260-1 (akoma një nga punimet standartestandarde në këtë temë).
Jürgen Overhoff: "Benjamin Franklin. Inventor, mendimtar, shtetarëve, Stuttgart 2006,