Dallime mes rishikimeve të "Përceptimi"

23 bytes added ,  6 vjet më parë
plotësova artikullin me shprehjen përkatëse të pastër shqipe
(plotësova artikullin me shprehjen përkatëse të pastër shqipe)
[[Skeda:Orientimi.gif|thumb|200px|Orientimi njerëzor]]
'''Përceptimi''' (ose shqip: përkapja) është aftësi bio-fizike i cili karakterizohet nga fenomenet fiziko-psikologjike si dhe kulturore të cilët ndëlidhin veprimet e qënieve njerëzore me mjedisin rrethues nëpërmjet proçeseve ndjesore. Është një proçes aktiv në të cilin [[Ndijimi|informacioni ndijues]] përcillet përmes [[Sistemi Nervor|sistemit nervor]] në [[Truri|tru]] ku organizohet dhe interpretohet. <ref>Matlin, M. W. (1988). ''Sensation and perception'' (2nd ed.). Boston: Allyn-Bacon.</ref> Integrimi i informationeve e shquan perceptimin nga ndijimi, të cilin këtë të fundit përkufizohet si proces pasiv përmes të cilit ngacmimet kapen nga receptorët ndijuaes dhe shndërrohen në impulse nervore.
 
Gjatë procesit të perceptimit mund të shquajmë procesin e perceptimit selektiv apo procesin e [[Vëmendja|vëmendjes seleksionuese]]. Ky proçes është jashtëzakonisht i rëndësishëm për mbijetesën tonë pasi na lejon t'i kushtojmë [[vëmendje]] vetëm një sërë ngacmimesh ndijuese duke lënë mënjanë të tjerët, në pamundësi për t'iu përgjigjur njëkohësisht të gjitha ngacmimeve të mjedisit të jashtëm. Ky proces orientohet kryesisht nga [[motivacioni]]. Në procesin e perceptimit autoret dallojnë gjithashtu një proces tjetër të rëndësishëm dhe të cilin e kanë quajtur pritshmëri. Pritshmëria perceptuese mund të mendohet si kulmi i të gjitha përvojave tona e cila na drejton për t'i perceptuar botën nga një percpektive unike.
Anonymous user