Dallime mes rishikimeve të "Cikli i Ujit"

2.518 bytes added ,  7 vjet më parë
Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 79.171.53.247) dhe riktheu rishikimin 1365389 nga MerlIwBot
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
(U largua krejt përmbajtja e artikullit.)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(Refuzoi ndryshimin e fundit të tekstit (nga 79.171.53.247) dhe riktheu rishikimin 1365389 nga MerlIwBot)
[[Skeda:Watercyclealbanianhigh.jpg|thumb|320px|Cikli i Ujit]]
'''Cikli i Ujit''' është një proces i vazhdueshëm i tranzicionit të ujërave natyrore në gjeosferës dhe tranzicionit të tyre fazë (transformimi i kushteve). Ajo është ciklik dhe përfshin të gjithë me ujë nga hidrosferës. Ka dy rrethi - hidrologjike dhe hidro. Forca lëvizëse e ciklit hidrologjik të ujit është energjia diellore dhe gravitetit. Rrezatimi diellor përcakton shkrirja e borës, akumulimin i borës, avullimi, dhe gravitetit - reshjet, lëvizja e ujërave sipërfaqësorë dhe nëntokësorë. Në ciklin e ujit gjeologjike, shoferëve janë procese tektonike, magmatizmit, metamorphism, sedimentimit.
 
Nën ciklin hidrologjik ka dy cikle të ujës - i vogël ose cikli i ujit në brendësi të tokës dhe të ciklit të mëdha të ujit. Cikli i ujit të madhe zhvillohet tërësisht mbi oqeane, ndërsa në brendësi është bërë mbi sipërfaqen e thatë. Marrëdhënia mes tyre është me anë: të masave e ajrit dhe rrjedhës e lumit.
 
Fillimi i ciklit të ujit madh është konsideruar si avullimi i ujit të avullit nga pellgjeve ujore. 448 000 km3 të ujës avullohet. Hapi i ardhshëm është kondensimi në atmosferë. Pjesa e avullit të ujit (412 000 km3) bie në tokë në formën e shiut, dhe e mbetur 36 000 km3 janë transportuar mbi tokë në formën e avullit të ujit.
 
Në ciklin e vogël të ujit, uji avullohet nga pellgjeve ujore të sipërfaqjës e tokës (72 000 km3). Ajo gjithashtu kondensohen dhe pastaj së bashku me avujt e ujit të kryejë bie si reshje. Pjesë e këtij infiltrate të reshurave në tokë dhe nga derdhja e lumenjëve, derdhet në oqeane dhe dete.
Njerzia vazhdojn të ndërhyjnë në ciklin e jetës natyrore dhe luan një rol të rëndësishëm në formimin e saj dhe ekzistencës. Ndërmarrjet industriale të përfshira në ngrohjen e ajrit dhe të avullimit të ujit. Disa nga aktivitetet njerëzore shkelin ciklin e ujit. Shumë shpesh Bizneset janë shkaku i ndotjes qe hedhin mbeturina dhe ndotësve në pellgjet ujëmbledhës. Shtëpiakët dhe ato hedhin ujërave të zeza. Ujërat e zeza janë përgjegjës për zhdukjen e bimëve dhe të kafshëve në jetën e deteve dhe oqeaneve. Shpyllëzimi çon në avullimit pak dhe tharje të rajonit. Pastaj hyjnë në ujërat nëntokësore më pak ujë dhe kjo çon në reduktimin e tyre. Detet janë ndotur nga ato mbeturinat si: ujërave të zeza, nga naftës dhe substancave të tjera të rrezikshme dhe të dëmshme.