Dallime mes rishikimeve të "Evropa Perëndimore"

(p)
Një ndër karakteristikat positive të lumenjëve të Britanisë së Madhe është paraqitja e baticës. Në Themzë ajo arrinë 6 m, ndërsa në Gjirin e Bristolit edhe 12 m.
=== Relievi ===
Në morfologjinë e relievit dallohen malletmalet në të cilat mbizotrojnë formacionet e vjetra gjeologjike. Për ndryshim prej pjesës së ulët të fushës në të cilën janë me ndërtim mëtëmë të ri gjeologjik.
 
Hapsirën malore e bëjnë pjesa veriore dhe perëndimore e Britanisë së Madhe, në të cilën mbizotrojnë malet e ulëta mesatare, të coptuara nga luginat e depresionet në një sisem pllajash dhe masivesh në formë kubesh. Malet e ngritura rrallëherë kalojnë lartësinë mbi 1000 m. Pjesën më të lartë të rrafshnaltës së Skocisë veriore e bëjnë malet Grampian, në të cilat është pika më e lartë e Britanisë së Madhe, Ben Nevis 1343 m.
 
Në pjesën qendrore të Britanisë së Madhe janë malet Penine dhe ato Cambrian si pjesë më të ngritura të relievit, ndërsa nga ana perëndimore vazhdojnë malet Kembriane që, duke shkuar nga jugperëndimi, arrijnë në gadiahullingadiashullin Kurnel. Si pjesë më të ngritura kankanë ëenërenë nën ndikimi të drejtëpërdrjet të fuqive ekzogjene, që kësaj pjese ia kan dhënë karakteristikën themelore me format e llojllojshme të krijuara.Në ndrrimin e relievit inicial ka kontribuar posaqërisht akullzimi i kuaternarit. Në Skoci masat e akullit nën influencën e pjerrtësisë kanë lëvizur në drejtim të perëndimit, duke formuar kështu fjorde të thella. Përkundër kësaj, në pjesën tjetër të Anglisë janë depozituar shtresat e trasha morenike.
 
=== Klima ===
Anonymous user