Dallime mes rishikimeve të "Presioni i gjakut"

ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
(Presioni i Gjakut)
 
No edit summary
Gjaku duke qarkulluar benbën presion ne muret e enveenëve te gjakut, por njekohsishtnjëkohësisht edhe muret bejnbëjnë presion mbi gjakun. Ky presion eshteështë quajtur Presioni i Gjakut.Madhesia Madhësia e presiionitpresionit te gjakut varet nga 2 faktor themelor :vellimi vëllimi minutik dhe
rezistenca periferike.
 
-Vellimin* Vëllimin minutikte te gjakut e rrisin : rritja e derdhjes se venave, rritja e vellimitvëllimit sulmues dhe frekuenca zemrore. Ngacmimi i nervit vagus zvoglonzvogëlon presionin e gjakut.
-* Faktori i dyte i madhesismadhësisë se presionit te gjakut eshteështë gjendja e enveenëve periferike te gjakut. Gjaku duke qarkulluar duhet te perballojpërballoj rezistencenrezistencën e caktuar, e cila paraqitet si rezultat i ferkimitfërkimit te jashtemjashtëm dhe te brendshembrendshëm.