Ndryshimi mes inspektimeve të "Nju Jork (qytet)"

→‎Klima: bën pjesë në gjeografinë
(→‎Gjeografia: e shtova paragrafin falë literaturës të përmendur në fundin e tekstit)
(→‎Klima: bën pjesë në gjeografinë)
Manhattan-i gjendet mbi themel shkëmbi, i cili mundëson ndërtimin e godinave më të larta. Është i rrethuar nga shumë porte natyrore, që mund të ndalohen nga anije me lartësi të madhe nën ujë. Hudson-i hap udhën natyrorë më të rëndësishëm për në hinterland dhe mundëson nëpërmjet Mohawk River respektivisht Liqenit Champlain kalimin tek [[Liqenet e Mëdha]] në veriperëndim respektivisht tek Rrjedhi i Shën Lorencit në veri. Në jug të zonës së Manhattan-it, ku rreziku nga ajsberget është më i madh, janë vendosur masat kryesore të imigrantëve europianë. Falë këtyre kushteve gjeografike, New York-u mundej të fitojë një pozitë të shquar në ekonominë të SHBA-ve dhe të botës.<ref>{{Literatura | Autori=Irmgard Pohl, Josef Zepp | Titulli=Harms Erdkunde | Shtëpia botuese=Paul List | Vëllimi=Vëllimi 5: Amerika | Viti=1966 | Vendi=Mynih/Frankfurt/Berlin/Hamburg/Esen}}</ref>
 
=== Klima ===
Qytetit i Nju Jorkut ka një klimë të butë. Kryesisht preket nga masat ajrore kontinentale në perëndim të rajonit. Stina e verës është përgjithësisht e nxehtë, dhe në dimër shumë e ftohtë, me stuhi të shpeshta dëbore. Koriku dhe Gushti regjistrojnë pothuajse çdo ditë temperaturë mbi 30 gradë celsius, ndërsa Janari temperatura bie shumë herë dhe poshtë -20 gradë celsius.