Dallime mes rishikimeve të "Drama"

436 bytes added ,  7 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
(Shtova permbajte)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
No edit summary
{{ky artikull|Ky artikull meret me Dramën në artë për shprehje të ngjajshme shiko [[Drama (kthjellim)|këtu]]}}
'''Drama''', ose '''Dramaturgjia''', është fjalë nga [[gjuha greke]] ''dráma (δράμα)'' që do të thotë '''"veprim"''' e cila pos [[Epika|epikës]] dhe [[Lirika|lirikës]] është shtylla e tretë e letërsisë, veprat dramatike njihen edhe si drama. Drama është [[Teatri|teatër]] i shprehur me fjalë.
Me termin e përgjithshëm ''Drama'' nënkuptojmë atë krijimtari letrare që shkruhet për tu shfaqur në teatër.Për këtë arsye autorët i përfillon rregullat e saj të ngurta , pa zbatimin e së cilave ajo nuk mund të jetë e suksesshme në skenë.
 
Drama është një nga gjinitë kryesore të letërsisë artistike.Tekstet e shkruara për teatër i quajmë dramë.Ashtu si përralla,tregimi,romani edhe drama ka një ngjarje kryesore.
 
Në kohërat e hershme mbizotëronte shkrimi i dramës në vargje por sot ajo shkruhet në prozë, pasi proza i ofron asaj më shumë mundësi shprehëse se sa poezia. Tematika e dramës është e afërt me atë të prozës(teme historike, temë shoqërore, temë erotike, temë filozofike etj.). Në varësi të tematikës kemi disa lloje dramash: dramë historike, dramë shoqërore etj. Konfliktet e dramës janë konflikte të zakonshme që ndodhin në jetën e përditshme njerëzore.
 
Si ndër tri dramat e para shqiptare janë : "Emira" e [[Anton Santori]]t 1885 , "Sofonisba" e [[Jeronime De Rada]]s , dhe "Besa" e [[Sami Frashëri]]t Autorë tanë të dramës njihen Anton Santori ("E Mira"), Sami Frashëri("Besa"), Pashko Babi, Shtjefen Gjeqovi, Mihal Grameno, Namik Delvina, Kristo Floqi, Gjergj Fishta, Teki Dërvishi, Ymer Shkreli, Sabri Hamiti, Rexhep Qosja, Mehmet Kraja etj.
 
Veprat dramatike në përgjithësi ndahen në disa lloje:
 
*[[Komedia]]
 
*[[Tragjedia]]
*[[Tragji-komedia]]