Ndryshimi mes inspektimeve të "Numri atomik"

ska përmbledhje të redaktimeve
(Reverted 1 edit by Tea bilbili (talk). (TW))
Në [[Kimia|kimi]] dhe [[Fizika|fizikë]], '''numër atomik''' (gjithashtu i njohur si '''numri i [[Protoni|protoneve]]''') është numri i [[Protoni|protoneve]] që gjendet në bërthamën e [[Atomi|atomike]] , dhe për arsye të njëjta identifikohet edhe si '''Numri i ngarkesërngarkesës''' së bërthamës.
 
Është e përfaqësuar nga simboli ''''' Z'''''. Numri atomik e identifikon një numër unik të [[lista e elementeve kimikë|elementeve kimike]]. Në një [[atomi|atom]] me ngarkesë neutrale, numri atomik është i barabartë me numrin e [[elektroni|elektroneve]].
[[Atomi|Atomet]] kanë numër të njëjt atomike '''Z''' por që ndryshojnë nga numëri i masës '''A, '''quhen [[Izotopi|izotope]].
 
Numri atomike , ''''' Z''''' , nuk duhet të ngatërrohet me [[Numri i masës|numrin e masës]] '''''A''''' , i cili është numri i përgjithshëm nukloneve në një bërthamë dhe jo masa e bërthamës.
 
Numri i [[Neutroni|neutroneve]], ''''' N''''' , është i njohur si '''Numri i neuronit''' të [[atomi]]t ; kështu ,
''''' A''''' ='''''Z''''' + ''''' N '''''.
[[Protoni|Protonet]] dhe [[Neutroni|neutrons]] kanë afërsisht të njëjtën masë ( dhe masa e [[elektroni|electroneveelektroneve]] është e papërfillshme për shumë qëllime), ndërsa [[Masa atomike]] e një [[atomi]] është përafërsisht e barabartë me [[Numri i masës|numrin e masës]]'''''A'''''.
 
Një atom i një elementi tregohet me anë të simbolit kimik të elementit,në të cilin numëri atomik i elementit vendoset majtas-posht, kurse numëri i masës vendose majtas-sipërt. Si përshembull: ''<sup>23</sup><sub>11 </sub>'''''Na'''
Anonymous user