Ndryshimi mes inspektimeve të "Mekanika"

461 bytes added ,  4 vjet më parë
Ndryshim i perkufizimeve mbi mekaniken, dinamiken, kinematiken dhe zhvendosjen.
(Ndryshim i perkufizimeve mbi mekaniken, dinamiken, kinematiken dhe zhvendosjen.)
'''Mekanika''' eshte pjesa e fizikes qe merret me studimin e zhvendosjeslevizjes se [[lënda|lëndës]]trupave. Mekanika hapësirëndahet dhene kohëdy pjeset e saj ([[kinematika]], [[dinamika]]). NganjëherëKinematika studion se si pjesëlevizin etrupat, madhesite qe karakterizojne pavarurlevizjen e mekanikëstyre, merretsi: zhvendosjen, shpejtesine, nixitimin dhe [[statika]]lidhjen endermjet cilaketyre madhesive etj. Dinanika studion kushtetshkakun e levizjes se trupave, përlidhjen ndermjet cilatnxitimit lëndadhe ështëforces qe prehjeshkakton nxitimin e trupave (qetësindryshimin e levizjes).
 
Nganjëherë si pjesë e pavarur e mekanikës, merret dhe [[statika]] e cila studion kushtet, për të cilat lënda është në prehje (qetësi).
 
== Lëvizja e trupit ==
 
== Zhvendosja e trupit ==
Vektori me origjine ne piken fillestare te levizjes se trupit dhe me skaj ne piken e fundit te levizjes se tij quhet zhvendosje. Zhvendosja e trupit është ndërrimi i pozitës së tij në boshtin ''x'' nga një pikë në pikën tjetër. Zhvendosja është madhësi vektoriale.
Pra zhvendosja e nje trupi quhet nderrimi i pozites se tij prej nje pike ne piken tjeter te hapsires. Ndersa bashkesia e krejt ketyre pikave quhet rrugrruge .
 
==Historia==
Anonymous user