Dallime mes rishikimeve të "Columbia (South Carolina)"

ska përmbledhje të redaktimeve
Si një nga qytetet e para të planifikuara në Shtetet e Bashkuara, Kolumbia filloi të rritet me shpejtësi. Popullsia e saj ishte pothuaj 1000 banorë, pak pas fillimit të shekullit të 19-të.
 
=== Shekulli i 19-ë ===
Në vitin 1801, Kolegji i Karolinës së Jugut (sot Universiteti i Karolinës së Jugut) u themelua në Kolumbia. Ndërtesa origjinale ekziston edhe sot. Qyteti u zgjodh si vendi i institucionit për të bashkuar qytetarët e pjesës së sipërme të vendit dhe të pjesës së poshtme si dhe për të dekurajuar të rinjtë të emigronin në Angli për arsimimin e tyre të lartë. Në atë kohë, Karolina e Jugut dërgonte më shumë të rinj në Angli se çdo shtet tjetër. Udhëheqësit e Karolinës së Jugut dëshironin të vëzhgonin progresin dhe zhvillimin e shkollës. Për shumë vite pas themelimit të universitetit, ceremonitë e diplomimit mbaheshin në dhjetor, kur legjislatura e shtetit ishte në seancë.
 
 
[[Kategoria:Qytete në SHBA]]