Dallime mes rishikimeve të "Justiniani I"

10 bytes removed ,  5 vjet më parë
v
rregullim sintakse
v (rregullim sintakse)
Justiniani u lind në Petrus Sabbatius të Tauresium në provincën, atëherë secilën, të Dardanisë në vitin 483 të erës sonë.Familjes Latine-folëse të tij fshatar besohet të ketë qënë e Thraco-romake ose illiro-romak në origjinë. Iustinianus, mbiemër të cilën ai e mori më vonë, është tregues i miratimit nga Justin, xhaxhai i tij.Gjatë mbretërimit të tij, ai themeloi Justiniana Prima jo shumë larg nga vendlindja e tij.Nëna e tij ishte Vigilantia, motra e Justin. Justin, i cili ishte një roje perandorak (Excubitors) para se të bëhej perandor, e solli atë në Konstandinopojë, dhe i siguroi edukimin djalit. Si rezultat, Justiniani u arsimuar mirë në juridik, teologji dhe histori romake. Justiniani shërbeu për disa kohë me Excubitors, por detajet e karrierës së tij të hershme janë të panjohura.
 
Kur perandori Anastasius vdiq në vitin 518, Justin u shpall perandor i ri, me ndihmë të konsiderueshme nga Justiniani. Gjatë mbretërimit të Justin (518-527), Justiniani ishte shok i ngushtë perandorit. Justiniani treguan ambicie shumë, dhe ajo është menduar se ai ishte funksionuar si regjent virtuale të gjatë para se Justin e bëri atë perandorit shok më 1 prill 527, edhe pse nuk ka asnjë dëshmi bindëse për këtë. Siç u bë Justin pleqërie pranë fundit të tij komandant konsull mbretërimit, Justiniani u bë de facto sundimtari. Justiniani u emërua në vitin 521, dhe më vonë i ushtrisë së në lindje.Pas vdekjes Justin unë e më 1 gusht 527, Justiniani u bë e sovran i vetëm.
 
 
Justiniani rregull nuk është universale popullore, në fillim të mbretërimit të tij ai pothuajse humbi fronin e tij gjatë trazirave të Nika, dhe një komploti kundër jetës së perandorit nga biznesmenë të pakënaqur u zbulua si vonë si 562.
Për të zhvilluar perandorinë në pjesët e tjera, Justiniani i dha një çmim të lartë në vitin [[532]] Shahut pers Kusros I. Mirëpo përbrenda kishte trazira siç ishin kryengritja e [[Nikea|Nikesë]] që shpërtheu në janar të [[532]] në Konstantinopol. Pas disa çrregullimeve politike, [[Belisari]] hyri në [[Hipodromi|Hipodrome]] me ushtri dhe e shuajti revoltën e "të gjelbërve" dhe "të kaltërve". Më këtë rast u shkaktua një gjakderdhje dhe qyteti pësoi dëmtime të rënda, mirëpo në anën tjetër kjo i hapi rrugën Justinianit për zbatimin e programit të tij. Kështu ai vetëm disa ditë pas revoltës filloi punimet për ndërtimin e kishës së re në vend të kishës së dëmtuar rëndë të Haja Sofies.
 
Në vitin [[533]] Justiniani ndërmori disa [[ekspedita]] të udhëhequra nga Belisari kundër mbretit vandal në Afrikë. Armata që kishte vënë ai në dispozicion Belisarit përbëhej përpos 10.000 këmbësorëve edhe nga më se 5.000 kalorës dhe 3.000 barbarë që merreshin si [[Federatët|federatë]]. Me fitoret e korrura kundër [[Gelimeri]]t i cili në fakt kishte mbajtur një pjesë të ushtrisë dhe një pjesë e kishte dorëzuar nën komandën e të vëllait Tata, në ishullin e Sardineve, Belisari ja arriti të pushtonte Karagen për një kohë të shkurtër.
 
Pas kësaj fitoreje Belisari u kthye së bashku me robërit e zënë në Konstatinopol ku Justiniani i la të vendoste për sundimin në Afrikë.
 
Sulmimin e [[Gotët|gotëve]] të jugut, Justiani e bëri me zbarkimin në Itali në vitin [[535]]. Ushtria e udhëhequr nga Belisari nuk hasi në ndonjë qëndresë deri në Palermo dhe më [[31 dhjetor]] hyri në [[Sirakuza|Sirakuzë]]. Në pjesën tjetër të kohës ai përparoi përpara me ushtrinë e vet deri në [[Napoli|Napol]] ku ishin garnizonet e gotëve të cilët i theu . Në dhjetorin pasues Belisarin e gjemë me ushtri të nguluar në Romë duke u përgatitur për kundërsulmin e gotëve të jugut. Pas një viti rrethimi të [[Roma|Romës]] me ndihmat e marra nga Justiniani, Belisari vazhdoi marshimin e tij drejt [[Ravena|Ravenës]] me të njëjtën ushtri. Kështu në maj të vitit [[540]] bizantinët hyjnë në Ravenë. Justiani që kishte për qëllim zbatimin e planit të tij, pranoi një mbretëri të Gotëve të jugut në pjesën veriore të Italisë ashtu që të siguronte këtë pjesë të perandorisë dhe të qëronte hesapet me perandorinë persiane në jug të kufinjve.
 
Më [[540]], Khusroi u hodh me ushtri në [[Antiokia|Antioki]] dhe e pushtoi. Në vitin [[541]] Justiniani e dërgon Belisarin në vijën e frontit, mirëpo Khusroi ishte përqendruar në Lazaricë ku Lazi, një prirës armen kishte krijuar një lidhje të fuqishme. Luftërat bizantino-perse në këtë kohë vazhduan deri më [[561]] kur u bë një marrëveshje. Pjesa lindore e Detit Zi i takonte perandorisë.
 
marrëdhëniet fetare me Romën
Nga mesi i shekullit të pestë detyrat e tutje gjithnjë e më rëndë u përballën me të perandorëve të Lindjes në çështjet kishtare. Për një gjë, radikalët në të gjitha anët ndjerë veten vazhdimisht neveriten nga kredo miratuar nga Këshilli i Kalqedonisë për të mbrojtur doktrinën biblike të natyrës së Krishtit dhe të ngushtuar hendekun mes palëve dogmatik. Letrën e Papa Leo I të Flavian e Konstandinopojës është konsideruar gjerësisht në Lindjen si punë e djallit, në mënyrë që askush nuk kujdesej për të dëgjuar të Kishës së Romës. Perandorët, megjithatë, kishte një politikë e ruajtjes së unitetit në mes të Konstandinopojës dhe Romës, dhe kjo ka mbetur të jetë e mundur vetëm nëse ata nuk shmangie nga vija e përcaktuar në Chalcedon. Përveç kësaj, e fraksioneve në Lindjen e cila ishte bërë i nxitën dhe i pakënaqur për shkak të Chalcedon nevojshme dhe paqësimin e kufizuar. Ky problem doli edhe më të vështirë, sepse, në Lindje, e grupeve të kundërta tejkaluar mbështetësit e Chalcedon si në forcën numerike dhe në aftësinë intelektuale. Tension nga papajtueshmëria e dy qëllimeve u rrit: kushdo që zgjodhi Romë dhe Perëndimi duhet të heqë dorë nga Lindja, dhe anasjelltas.
 
 
diptych Konsullore shfaqen emrin e plotë e Justinianit (Konstandinopojën 521)
 
Siç ishte rasti me paraardhësit e Justinianit, shëndetin ekonomik të perandorisë së mbështetej kryesisht në bujqësi. Përveç kësaj, tregtia lulëzoi në distanca të gjata, duke arritur deri në veri si kallaji Cornwall, ku u shkëmbyen për grurë romake. [86] Në kuadër të perandorisë, kolonat lundronte nga Aleksandri me kusht Kostandinopojës me grurë dhe drithëra. Justiniani bëri më efikase të trafikut, duke ndërtuar një hambar të madhe në ishullin e Tenedos për ruajtje dhe transport të mëtejshëm në Konstandinopojë. [87] Justiniani u përpoq gjithashtu të gjejnë rrugë të reja për të tregtisë lindore, i cili ishte duke vuajtur keq nga luftërat me persët. Një produkt i rëndësishëm luksoze ishte mëndafshi, e cila ishte importuar dhe të përpunuar pastaj në perandorinë. Në mënyrë që të mbrojnë prodhimin e produkteve të mëndafshit, Justiniani dhënë një monopol të fabrikave të perandorak në 541. [88] Në mënyrë që të anashkalojë landroute persisht, marrëdhëniet miqësore me Justiniani themeluar Abyssinians, të cilin ai donte të veprojë si ndërmjetës tregtar duke transportuar mëndafshi indian të perandorisë, Abyssinians, megjithatë, nuk ishin në gjendje për të konkurruar me tregtarët Persian në Indi [89] Pastaj, në fillim 550s, dy murgjit sukses në vezë kontrabandimin e krimba mëndafshi nga Azia Qendrore përsëri në Konstandinopojë, [90. ] dhe mëndafshi u bë një produkt indigjene bizantine.
Ari dhe argjendi ishin të minuara në Ballkan, Anatolia, Armenia, Qipro, Egjipt dhe Nubia. [91]
 
 
Scene nga jeta e përditshme në një mozaik nga Pallati i Madh i Stambollit, në fillim të shekullit 6
== Ekonomia dhe administrimi ==
Siç ishte rasti me paraardhësit e Justinianit, shëndetin ekonomik të perandorisë së mbështetej kryesisht në bujqësi. Përveç kësaj, tregtia lulëzoi në distanca të gjata, duke arritur deri në veri si kallaji Cornwall, ku u shkëmbyen për grurë romake. [86] Në kuadër të perandorisë, kolonat lundronte nga Aleksandri me kusht Kostandinopojës me grurë dhe drithëra. Justiniani bëri më efikase të trafikut, duke ndërtuar një hambar të madhe në ishullin e Tenedos për ruajtje dhe transport të mëtejshëm në Konstandinopojë. [87] Justiniani u përpoq gjithashtu të gjejnë rrugë të reja për të tregtisë lindore, i cili ishte duke vuajtur keq nga luftërat me persët. Një produkt i rëndësishëm luksoze ishte mëndafshi, e cila ishte importuar dhe të përpunuar pastaj në perandorinë. Në mënyrë që të mbrojnë prodhimin e produkteve të mëndafshit, Justiniani dhënë një monopol të fabrikave të perandorak në 541. [88] Në mënyrë që të anashkalojë landroute persisht, marrëdhëniet miqësore me Justiniani themeluar Abyssinians, të cilin ai donte të veprojë si ndërmjetës tregtar duke transportuar mëndafshi indian të perandorisë, Abyssinians, megjithatë, nuk ishin në gjendje për të konkurruar me tregtarët Persian në Indi [89] Pastaj, në fillim 550s, dy murgjit sukses në vezë kontrabandimin e krimba mëndafshi nga Azia Qendrore përsëri në Konstandinopojë, [90. ] dhe mëndafshi u bë një produkt indigjene bizantine.
Ari dhe argjendi ishin të minuara në Ballkan, Anatolia, Armenia, Qipro, Egjipt dhe Nubia. [91]
 
 
Scene nga jeta e përditshme në një mozaik nga Pallati i Madh i Stambollit, në fillim të shekullit 6
Gjatë gjithë sundimit të Justinianit, qytetet dhe fshatrat e Lindjes perpara, edhe pse Antiokisë ishte goditur nga dy tërmete (526, 528) dhe shkarkoi dhe evakuuar nga persët (540). Justiniani kishte rindërtuar të qytetit, por në një shkallë pak më të vogla. [94] Disa e konsiderojnë Justiniani "i fundit e Romakëve," sepse ai është i fundit perandor romak të flasin latinisht.
Përkundër të gjitha këtyre masave, perandoria e pësoi disa pengesa të mëdha në rrjedhën e shekullit të 6. I pari ishte murtaja, e cila zgjati 541-543 dhe, nga decimating popullsia e perandorisë së, e krijuar ndoshta një pamjaftueshmëri të punës dhe një rritje e pagave. [95] Mungesa e fuqisë punëtore çuar edhe në një rritje të konsiderueshme në numrin e "barbarë" në ushtritë bizantine pas 540s e hershme. [96] luftë e zgjatur në Itali dhe në luftërat me persët vetë hedhur një barrë të rëndë për burimet e perandorisë, dhe Justiniani u kritikua për pakësimin e shërbimit të drejtuar nga qeveria post, i cili ai kufizuar vetëm në një rrugë me rëndësi ushtarake lindore.
 
 
[[Kategoria:Perandorë]]
[[Kategoria:Shenjtorë]]
[[Kategoria:Shenjtorë ortodoksë]][[Kategoria:Iliri]]
[[Kategoria:Iliri]]