Ndryshimi mes inspektimeve të "Evropa Qendrore"

kam shtuar nje ``f`` sepse aty ishte usha gjermano-polake duhet fusha gje-po
(kam shtuar nje ``f`` sepse aty ishte usha gjermano-polake duhet fusha gje-po)
[[Skeda:Carpathian Basin-Pannonian Basin.jpg|parapamje|Fusha e Panonisë]]
Në relievin e Evropës së Mesme dominojnë tri njësi të mëdha regjionale : ''Ultësira në veri'', ''Malet mesatare'' në mes dhe ''Malet e larta'' në jug.
* Ultësira Veriore është pjesë përbërëse e fushës së madhe evropiane, e cila shtrihet prej maleve Urale në lindje, deri në brigjet e [[Dei i Veriut|Detit të Veriut]] në perëndim. Në kuadër të këtij regjioni hynë ushafusha Gjermano-Polake e cila përfshinë territorin prej lumit Rajna në perëndim deri te lumi Vistulla në lindje, nga jugu e mbyllin Malet Mesatare, e në veri shtrihen deri në brigjet e [[Deti Baltik|Detit Baltik]] dhe të [[Deti i Veriut|Detit të Veriut]].
 
* Malet Mesatare shtrihen në mes Fushës Gjermano-Polake në veri dhe barrierës malore të [[Alpet|Alpeve]] dhe [[Malet Karpate|Karpateve]] në jug. Malet mesatare karakterizohen me lartësi mesatare, me majat e sheshura ose në formë kubeje dhe shpatet me pjerrtësi të butë në të cilat vërehet procesi i erodimit intensiv.
Anonymous user