Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjuha greke"

22 bytes removed ,  3 vjet më parë
v
rregullim i sintaksës
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
v (rregullim i sintaksës)
{{Gjuha
|shtet = [[Greqia|Greqi]], [[Qipro]], [[Shqipëria|Shqipëri]], [[Italia|Itali]], [[Turqi]], [[Rumania|Rumani]], [[Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë|Ish Republikë Jugosllave e Maqedonisë]], [[Bullgaria|Bullgari]], [[Gjermania|Gjermani]], [[Suedia|Suedi]], [[Shtetet e Bashkuara të Amerikës|Shtetet e Bashkuara]], [[Kanada|Kanada]], [[Rusia|Rusi]], [[Ukrainë]], [[Gjeorgjia|Gjeorgji]], dhe vende të tjera.
|vendi = Evropa Lindore
|folës = 15 - 23.5 milion <ref>[http://www.answers.com/topic/greek-language Greek language: Information from Answers.com<!-- Roboti gjeneroi titull për referencën -->]</ref> <ref>[http://www.communicaid.com/language-courses/greek/index.php Business Greek Course | Greek language course | Business Greek Training Course London<!-- Roboti gjeneroi titull për referencën -->]</ref> <ref>[http://www.toplanguagecommunity.com/greek-portal/ Toplanguagecommunity.com<!-- Roboti gjeneroi titull për referencën -->]</ref> <ref>http://www.eslbase.com/language-exchange/greek</ref> <ref>http://simple.wikipedia.org/wiki/Greek_language</ref> <ref>[http://www.studyabroad.com/lom/greek.html Find a Study Abroad Program with StudyAbroad.com : Intensive Language<!-- Roboti gjeneroi titull për referencën -->]</ref> <ref>http://wapedia.mobi/en/Greek_language</ref>
|renditja = 61
|familja = [[Indoevropiane]]
[[File:Greek alphabet variants.png|thumb|Variantet e lashtë ''epichoric'' e alfabetit i gjuhes greke nga Euboea, Ionia, Athina dhe Korinthi krahasuar me greqishten moderne.]]
 
'''Greqishtja''' (ελληνικά elinika, Ellinika ose ελληνική γλώσσα [elinici ɣlosa] = ellinikí glóssa) është një degë e pavarur e familjes indo-evropiane e gjuhëve. Ajo gjuhë flitet në [[Greqia|Greqi]] dhe në [[Qipro]], dhe nga [[Grekët|grekë]] etnikë në [[Shqipëria|Shqipëri]], në [[Turqia|Turqi]], në [[Italia|Itali]], dhe në vende të tjera. Gjuha greke ka një histori të dokumentuar prej 4000 vjetësh dhe shkruhet në [[alfabeti grek|alfabetin e greqishtes]]. Gjuha amtare në Ballkanin Jugor, Azinë e Vogël Perëndimore, Greqia dhe Egjeut, greqishtja ka histori të gjatë dokumentuar e cilësdo gjuhë indo-evropiane, duke përfshin 34 shekuj të shënimeve me shkrim. Sistemi i saj shkrimi ka qenë alfabeti grek për shumicën e historisë së saj; sistemet e tjera, të tilla si B-linear dhe alfabeti rrokjezor qipriot, u përdorën më parë. Alfabeti u ngrit nga shkrimit fenikas, dhe u bë, nga ana e saj, baza e latine, cirilike, koptike, dhe shumë sisteme të tjera të shkrimi. Gjuha greke mban një vend të rëndësishëm në historitë e Evropës, në botë më lirshëm i përcaktuar Perëndimore, dhe Krishtërimit; kanuni i letërsisë antike greke përfshin vepra të një rëndësie monumentale dhe ndikimi për të kanonit të ardhmen perëndimore, të tilla si poezi epike Iliada dhe Odisea. Greqishtja ishte edhe gjuha në të cilën shumë nga tekstet themelore të filozofisë perëndimore ishin shkruar, të tilla si dialogje platonike dhe veprat e Aristotelit. Dhiata e Re e Biblës krishtere ishte shkruar në ''Koine'' greqisht. Së bashku me tekstet latine dhe traditat e botës romake, studimi i teksteve greke dhe shoqërinë e antikitetit përbëjnë disiplinën e klasikëve. Greqishtja ishte një lingua franca folur gjerësisht në botën e Mesdheut dhe përtej gjatë antikitetit klasik, dhe përfundimisht do të bëhet mënyrë të foluri zyrtar i Perandorisë Bizantine. Në formën e saj moderne, ajo është gjuha zyrtare e Greqisë dhe Qipros dhe një nga 23 gjuhët zyrtare të Bashkimit Evropian. Gjuha flitet nga së paku 13 milion njerëz sot në Greqi, Qipro, dhe komuniteteve të Diasporës në pjesë të shumta të botës. Rrënjët gjuhes greke janë përdorur shpesh për të shpik, fjalë të reja për gjuhët e tjera, sidomos në shkencat dhe mjekësi; gjuhes greke dhe latine janë burimet mbizotëruese e fjalorit shkencor ndërkombëtar. Mbi pesëdhjetë mijë fjalë angleze rrjedhin nga gjuha greke.
 
== Historia =
Gjuha greke ndahet në mënyrë konvencionale në periudhat e mëposhtme:
* ''Proto-gjuha greke'': paraardhësi i paregjistruar por të pritshme e fundit të të gjitha varieteteve të njohura të greqishtës. Folësit i kësaj proto-gjuhës greke mundësisht hyri në gadishullin grek në fillim pes 2 mijëvjeçarit. Që prej atëherë, greqisht ka qene folur vazhdimisht në Greqi.
 
* ''Gjuha greke Mikeane'': gjuha e qytetërimit Mikenas. Ajo është e shënuar në shkrimin Linear B mbi pllakat që datojnë nga 15 ose 14 e tutje shek.
 
* ''Gjuha greke e Lashtë'': me dialektet e saj të ndryshme, gjuha e periudhave të Arkaike dhe të Klasike të qytetërimit të lashtë grek. Ajo ishte e njohur gjerësisht në të gjithë Perandorinë Romake. Greqishtja e lashtë ra në mospërdorim në Evropën perëndimore në Mesjetë, por mbeti zyrtarisht në përdorim në botë bizantine, dhe e riparaqiti për të pjesën tjetër të Evropë me Rënies së Konstantinopolit dhe migrimit të grekëve tek vendet e Italisë.
 
* ''Gjuha greke Koine''
* ''Greqishtja Mesjetare''
 
* ''Greqishtja Mesjetare''
 
* ''Greqishtja Moderne''
 
* Krill, Richard M., ''Greek and Latin in English Today'', Bolchazy-Carducci Publishers, 1990, ISBN 0-86516-241-7.
* Scheler, Manfred (1977): ''Der englische Wortschatz'' 'English vocabulary'. Berlin: Schmidt.
 
 
== Shiko edhe ==,kategoria e gjuhes greke eshte e kote
* [[Alfabeti grek]]
* [[Greqishtja e lashtë]]
 
 
[[Kategoria:Gjuhë|Greke]]