Ndryshimi mes inspektimeve të "Sinonimia"

947 bytes added ,  4 vjet më parë
restore old version of the page that was blanked
(Komani)
Etiketat: Redaktim nga celulari Redaktim në versionin web nga celulari
(restore old version of the page that was blanked)
'''Sinonime''' (në [[Greqishtja e lashtë|greqishten e lashtë]] : syn 'συν' = "edhe, me, bashkë" dhe onoma 'όνομα' = emri) janë fjalë të ndryshme me kuptime të ngjashme apo të njëllojta dhe janë të zëvendësueshme (të këmbyeshme). [[Antonime]]t janë fjalë me kuptime te kundërta apo gati te kundërta. (''Sinonimi'' dhe ''antonimi'' janë antonime.)
 
Sinonimet mund të jenë [[Emri|emra]], [[Folja|folje]] apo [[Mbiemri|mbiemra]], gjersa te dyja nyjet e palës janë pjese e njëjte e [[Fjalia|fjalisë]].
 
Nje shembull i sinonimeve janë :
* rrethi = qarku (emër)
* dera = porta (emër)
* grua = femër (emër)
* nxënës = student (emër)
* i bukur = i pashëm (mbiemër)
* i sëmure = i lig (mbiemër)
* tani = tashti (ndajfolje) etj.
* largohu = zhduku
* veturë = automobil
* yll=yjesi=meteore
 
Nje shembull i antonimeve janë :
* atëdhe = memëdhe
* i shkurtër = i gjatë
* pak = shumë
 
[[Kategoria:Gramatikë]]