Ndryshimi mes inspektimeve të "Qiproja"

8 bytes added ,  4 vjet më parë
v
rregullim i sintaksës
v (rregullim i sintaksës)
Në vitin 1974 , pas një tentimi të juntës ushtarake greke për ta lidhur me Greqinë dhe krimeve të bëra ndaj turqve qipriotë , ndërhyri Turqia me ushtri dhe e ndau ishullin në dy pjesë. Pjesa Greke(Limasol , Larnaka , Famagusta) me 5896km2(63,7%). Pjesa Turke ( Girne , Gyzeljurt , Dipkarpaz) me 3355km2(36,3%).
Qipro më parë ishte republike nga viti 1960 dhe ka qenë koloni Angleze. Më datë 01.05.2004 pjesa Greke u anëtarësua në BE , përkundër votimit grek kundër bashkimit të ishullit ndërsa Turqit votuan për bashkim.
 
 
== Historia ==
{{Kryesor|Njësitë administrative të Qipros}}
 
Qipro ndahet në gjashtë njësi administrative
 
* [[Famagusta|(Αμμόχωστος/Ammochostos - Gazimağusa)]]
* [[Nicosia|(Λευκωσία/Lefkosia - Lefkoşa)]]
* [[Paphos|(Πάφος/Pafos - Baf)]]
<br {{clear=|left>}}
 
== Gjeografia ==
{{Kryesor|Gjeografia e Qipros}}
Sipërfaqja e përgjithshme e Qipros së bashku me pjesën veriore është 9.250 &nbsp;km², shtrihet rreth koordinatave gjeografike 35° 00 '''V''', 33° 00 '''L''' dhe 9.240 &nbsp;km² të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 10 &nbsp;km² ujë.
 
Në vitin [[1998|1958]] ne Qipro jetuan 639 mijë Grekë qipriot (85 %) dhe 88 mije turq qipriot (12 %).
 
Vija bregdetare e Qipros është 648 &nbsp;km e gjatë ndërsa të gjatësia për kufiri tokësorë me bazat britanike nuk është e dhënë.
 
[[Klima]] e Qipros është Mesdhetare, me verë të nxehtë e të thatë dhe dimër të ftohtë.
 
[[Relievi]] i Qipros në pjesën qendrore është terren me rrafshnalta ndërsa në veri dhe jug terren malorë. Pika më e ultë e relievit gjendet përgjatë bregdetit të detit Mesdhe dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 1.951 metrave në vendin e quajtur "Mali Olimpik" ([[gjuha angleze|ang.]]:Mount Olympus) në veriperëndim të vendit.Qytetet me te njohura jane NIKOZIA,LIMASOL,LARNAKA,FAMAGUSTA,GIRNE,GYZELJURT,DIPKARPAZ, e plote qytete te tjera te cilat klasifikohen si fshatra te Qipros
* Parlamenti
* Ministria e informimit :[http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/index_en/index_en?opendocument# Press and Information Office]
 
* [http://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/index_en/index_en?OpenDocument Statistical Service of the Republic of Cyprus]
 
{{VendeAzise}}
{{BE}}
 
[[Kategoria:Ishuj të detit Mesdhe]]
[[Kategoria:Qipro]]