Dallime mes rishikimeve të "Benjamin Franklin"

v
→‎top: rregullim i sintaksës
(Shtim referencash)
v (→‎top: rregullim i sintaksës)
[[File:Franklin - ita, 1825 - 766672 R.jpeg|thumb|Franklin, 1825]]
{{për përmirësim}} Benjamin Franklin
 
 
Franklin-portret nga Joseph Duplessis-Siffred (piktura në vaj, rreth 1785). Imazhi është përdorur në 1995 si një mostër për përfaqësimin e Franklin në kartëmonedhën e rikrijuar të dollarit amerikan 100.
 
 
Nënshkrimet e Benjamin Franklin
'''Benjamin Franklin''' ( 17 janar 1706në Boston, , Massachusetts [1], † 17 prill 1790 në Filadelfia<ref>[[:en:Philadelphia|https://en.wikipedia.org/wiki/Philadelphia]]</ref> , Pensilvani ) ishte një botues amerikan<ref>[[:en:Founding_Fathers_of_the_United_StatesFounding Fathers of the United States|https://en.wikipedia.org/wiki/Founding_Fathers_of_the_United_States]]</ref>, burrë shteti, shkrimtar, shkencëtar, sajues , filozof politike<ref>[[:en:List_of_political_philosophersList of political philosophers|https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_philosophers]]</ref> dhe Freemason. Ai konsiderohet gjithashtu si një nga etërit themelues të Shteteve të Bashkuara<ref>[[:en:United_StatesUnited States|https://en.wikipedia.org/wiki/United_States]]</ref>.
Ai ishte themeluesi i Selbsterziehungsclubs fraksion , në të cilin është vendosur filozofia e origjinës së shoqërisë amerikane. Diderot dhe D'Alembert i janë referuar Franklin-it si mishërim i urtësisë praktike. Ai është konsideruar si shpikësi i rrufepritësit<ref>[[:en:Lightning_rodLightning rod|https://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_rod]]</ref> , bifocals<ref>[[:en:Bifocals|https://en.wikipedia.org/wiki/Bifocals]]</ref> , soba Franklin<ref>[[:en:Franklin_stoveFranklin stove|https://en.wikipedia.org/wiki/Franklin_stove]]</ref> dhe syzet me dy xhama. Në nder të tij, është emëruar njësia e ngarkesës elektrike me " Franklin "( numri i njësisë ). Ai, gjithashtu, hulumtoi gjatë në Rrymat e Gjirit dhe temperaturat e kripërat e Atlantikut të Veriut, në mes të Anglisë dhe Amerikës së Veriut.
Përmbajtje [Fsheh]
1 Jeta dhe puna
Benjamin Franklin, lindur në Boston<ref>[[:en:Boston|https://en.wikipedia.org/wiki/Boston]]</ref>, ishte biri i dhjetë dhe fëmija i pesëmbëdhjetë i një përpunuesi sapuni dhe qiriri. Në moshë të re ai ka marrë një zhvillim të gjerë të njohurive përmes leximit intensivë të letërsisë së përgjithshme dhe shpirtërore në mënyrë autodidakte. Ai ka punuar për një kohë në një dyqan arti te James-gjysmë vëllai i tij. Në gazetën Angli Courant të reja në 1722, ai i shkroi nën emrin Heshtja Dogood 14 shkronja. Në të njëjtin vit, Xhejms Franklin kishte ngjallur shumë diskutime për një artikull të madh, ndaj u pezullua me një muaj burg. Përveç kësaj, botimi i gazetës së tij u ndalua, duket të jetë një letër ,nën emrin e Beniaminit.
Në 1723 fitoi lirim të parakohshëm në zanatin e tij në Filadelfia, ku punoi përsëri në një dyqan arti. Pas një qëndrimi të shkurtër në Filadelfia, punon në mënyrë të pavarur në disa dyqane printimi dhe më vonë, pas kthimit nga Londra bëhet botues i një gazete tjetër në Filadelfia.
Nga 1729-1766 ai ishte redaktor i Gazetës së Pensilvanisë <ref>[[:en:Pennsylvania_GazettePennsylvania Gazette|https://en.wikipedia.org/wiki/Pennsylvania_Gazette]]</ref>, për të cilën ai gjithashtu ka shkruar artikuj të shumtë.
 
Në 1723, në moshën 17 vjeçare, Franklin i propozon Deborah Read<ref>[[:en:Deborah_ReadDeborah Read|https://en.wikipedia.org/wiki/Deborah_Read]]</ref>. E ëma e Deborah ishte e shqetësuar për pasigurinë financiare të Franklin dhe largimin e tij në Londër<ref>[[:en:London|https://en.wikipedia.org/wiki/London]]</ref>. Duke qënë se Z.Read kishte ndërruar jetë, Znj.Read vendosi ta refuzonte kërkesën e Benjamin.Ndërkohë, Deborah Read u martua me John Rodgers, që më vonë rezultoi një pendim i madh. John Rodgers e braktisi Deborah.Pas kthimit nga Londra Franklin u martua me Deborah Readeri dhe së bashku kishin dy fëmijë, djalin Francis Folger Franklin<ref>[[:en:Francis_Folger_FranklinFrancis Folger Franklin|https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Folger_Franklin]]</ref> dhe vajzën Sarah Frankli<ref>[[:en:Sarah_Franklin_BacheSarah Franklin Bache|https://en.wikipedia.org/wiki/Sarah_Franklin_Bache]]</ref> n.
Në 1731 ai fillimisht ishte kundër rezistencës së vendosur të Z. St John's Lodge e Freemasons , por tashmë në 1732 ai ishte marrë dhe me Großaufseher e dytë. Franklin do të mbesë një pionier entuziast Freemasons gjatë gjithë jetës së tij.
1732-58 ai publikoi revistën e përgjithshme vjetore, shumë popullor Almanacku i dobët Richard (1741). Libri i parë masonike në Amerikë në 1734 ai solli një kopje të kushtetutës Anderson-.
1742 Franklin zhvilloi një koncept për një Zimmerofen të hapur, në të cilat të ajrit të ngrohur i ndodh dukuria e freskët, e cila rezultoi me efikasitet më të lartë (ruajtjen më të mirë të ngrohjes me konsumin e ulët të karburantit). Këtë ide, pastaj ai i dha mikut të tij të fëmijërisë, Robert Grace. Kjo pati një shpërthim fitimprurëse në treg dhe prandaj pas ndërtimit të Zimmerofen Franklin-it Guvernatori Thomas i ofroi patentë vetëm në furrë për një grant, Franklin nuk pranoi, duke pretenduar se: "Që ne të bëjmë zbulime të mëdha me përfitime të tjera gjithashtu duhet të konsiderojmë se ne kemi një shans për të tjerët dhe çdo shpikje prej nesh i bënë ata të lumtur dhe me përfitime bujare, kështu do të vijnë me dëshirë. "
1748 Franklin ishte në operacion e tij në shtypjen e shitjes.
1750 Franklin ishte i zgjedhur i Dhomës së Përfaqësuesve nga Pennsylvania<ref>[[:en:Province_of_PennsylvaniaProvince of Pennsylvania|https://en.wikipedia.org/wiki/Province_of_Pennsylvania]]</ref> (Pensilvani Kuvendi). Atje ai kishte për t'u ulur dhe për të votuar në 1764. Në 1753 ai ishte zëvendës ministër i postave dhe telekomunikacionave e të gjitha kolonive britanike të caktuar dhe mori trajnim në sistemin postar në kolonitë në. Në 1754 ai mori pjesë si një anëtar i Pensilvanisë në Albany Kongresi, u trajtua për të qënë pjesë e kërcënimit kolonialë të luftës Franko-Britanike. I ashtuquajtur Albany-projekt është në shumë aspekte në Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara, përpara 1787. Franklin, megjithatë, ishte me propozimin e tij për pavarësinë rajonale brenda një aleancë koloniale<ref>[[:en:Thirteen_ColoniesThirteen Colonies|https://en.wikipedia.org/wiki/Thirteen_Colonies]]</ref> shumë larg përpara kohës së tij për të zbatuar që ju të merrni këtë përpara.
Publikimet e Franklin atë kohë kishin një ndikim të qëndrueshëm për arsimin në Pensilvani. Në 1749 ai botoi veprën e tij "propozimet për edukimin e të rinjve në Pensilvani." publikimi i tyre në 1751 çoi në themelimin e Akademisë Filadelfia (më vonë Universitetin e Pensilvanisë<ref>[[:en:University_of_PennsylvaniaUniversity of Pennsylvania|https://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Pennsylvania]]</ref>). Franklin në projektin e programit u përqëndrua në gjuhën angleze dhe atë moderne, matematikë dhe shkenca. Ai u largua më parë prej klasikes dominuese.
 
 
Eripuit coelo Fulmer, tyrannis sceptrumque.