Ndryshimi mes inspektimeve të "Oksidet"

1.505 bytes removed ,  4 vjet më parë
U largua krejt përmbajtja e artikullit.
(U kthye versioni 1534840 i bërë nga Laurimking (diskutimet))
(U largua krejt përmbajtja e artikullit.)
'''Oksidet''' janë lidhje kimike që formohen nga lidhja e oksigjenit me një [[lista e elementeve kimikë|element]] tjetër. Oksidet janë komponime të oksigjenit me elemente të tjera. Dallohen oksidet :
* [[Oksidet acidike]]
* [[Oksidet bazike]]
* [[Oksidet amfoterne]]
* [[Oksidet neutrale]]
Për një komponim themi se është oksid nëse në përbërjen e tij duhet të hyjnë atomet e elementit të dhënë dhe oksigjeni përderisa këto të fundit nuk duhet të jenë të lidhura njëra me tjetrën.Përndryshe komponimi do të jetë ''peroksid'' ose ''superoksid''.Një ndër komponimet më të rëndësishme është uji në të cilin ndodhet hidrogjeni në një lloj izotopi me numër të masës 2 dhe shpesh herë quhet si oksidi i deuteriumit.
Oksidet mund të formohen edhe nga elemente ose substanca të thjeshta të cilat i trajtojmë si metale dhe ato që i numërojmë si jometale.Oksidet e tretshme në jometale shpesh herë me ujë na japin acide,ndërsa ato të metaleve na japin baza.Oksidet sulfurike dhe të azotit që i lëshojnë në atmosferë instalimet industriale negativisht ndikojnë ne organizmat e gjallë,përmendoret,objektet dhe gjërat tjera.Oksidet që kanë karakter acidik dhe ato që tregojnë cilësi bazike mund të hyjnë edhe në reaksione që sjellin deri te formimi i kripërave:
MgO + 2HNO3 = Mg(NO3)2 + H2O
Ca(OH)2 + CO2 = CaCO3 + H2O
CaO + SiO2 = CaSiO3
CO2 + H2O = H2CO
Anonymous user