Ndryshimi mes inspektimeve të "Illyricum Sacrum"

453 bytes removed ,  4 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Në mënyre solemne, në prani të përfaqësuesve të arkivit slloven, kroat, turk, maqedonas e boshnjak, u nënshkrua në Prishtinë marrëveshja midis arkivit shqiptar dhe Arkivit të Kosovës. Kjo është marrëveshja e dytë midis dy arkivave. AQSH-ja ka qenë i pranishëm në Kosove menjëherë pas hyrjes se trupave të NATO-s në këtë vend. Arkivi i Shtetit Shqiptar ka qenë nder institucionet e para që ka nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi midis dy institucioneve. Dokumentet e arkivit shtetëror Shqiptar fillojnë që nga shekulli VI kurse dokumentet e Arkivit të Kosovës janë grabitur qysh në vitin 1989. Ato janë cuar të gjitha në Beograd. Një gjë e tille ka ndodhur edhe me arkivat e Sllovenisë, Kroacisë e Bosnjës. Ju s'keni si ta dini, por nga Arkivi i Kosovës janë grabitur edhe regjistrat e gjendjes civile, regjistrat demografike, regjistrat e pronave, etj. Mendoni se ç'telash i madh i hapet shoqërisë dhe ekonomisë se atij vendi. Arkivat e ish-federatës jugosllave janë në proces gjyqësor për ndarjen e pasurisë arkivore. Arkivi i Kosovës nuk mund të hape ende një proces gjyqësor për këtë qellim, pasi nuk janë përcaktuar raportet midis Prishtinës dhe Beogradit. Për të gjitha këto arsye, si dhe për faktin që arkivistet e Prishtinës janë ne hapat e para, ndihma ndaj këtij arkivi do të mbetet përparësia jonë.
 
== ReferencatLidhje të jashtme==
==External links==
* [http://books.google.com/books?id=teSutvmzl2UC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false Volume I] - Ecclesia Salonitana, ab ejus exordio usque ad saeculum quastum aerae Christianae (1751)
* [http://books.google.com/books?id=r9SCqO29G2AC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false Volume II] - Ecclesia Salonitana, a quarto saeculo aerae Christianae usque ad excidium Salonae (1753)
* [http://books.google.com/books?id=1nMEOtDY4TMC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false Volume VIII] - Ecclesiae Scopiensis, Sardicensis, Marcianopolitana, Schridensis et Ternobensis cum earum suffraganeis (1819)
* [http://books.google.com/books/about/Accessiones_et_correctiones_all_Illyricu.html?id=a2kLaAEACAAJ&redir_esc=y Accessiones et correctiones all'Illyricum sacrum] del [[Daniele Farlati|P. D. Farlati]] (1909)
 
 
<!-- * [http://www.forumi.zeriyt.com/index.php/topic,314.0.html Zeriyt.Com] LINK NUK FUNCIONON -->
 
* [http://www.zeriyt.com/historia-shqiptare/illyricum-sacrum-enciklopedia-shqiptare-300vjecare-prej-5500-faqesh-t314.0.html Zeriyt.Com]
 
* [http://www.shkoder.net/al/filia.htm www.shkoder.net]
 
* [http://www.kosovaelire.com/historia_illyricumsacrum.php www.kosovaelire.com]
 
[[Kategori:Dokumente historike]]
 
[[de:Illyricum Sacrum]]