Dallime mes rishikimeve të "Juristi"

1.776 bytes added ,  5 vjet më parë
përmirësime
(përmirësime)
| type = [[Profesion]]
| activity_sector = [[ligj]], [[biznes]]
| competencies = njohje dhe zbatim i legjislacionit
| formation = [[Bachelor|Bachelor në Drejtësi]]
| employment_field =
| related_occupation = [[Avokati]], [[Magjistrati]]
}}
Një '''Jurist''' sipas ''[[Black's Law Dictionary]]'', është "një person që e di [[ligji]]n; si një [[prokurori|Prokuror]], [[avokati|avokat]] ose [[këshilltar]]; një person i cili e ushtron profesionin e ligjin."<ref>Henry Campbell Black, ''[[Black's Law Dictionary]]'', 5th ed. ([[Saint Paul, Minnesota|St. Paul]]: [[Thomson West|West Publishing Co.]], 1979), 799.</ref>
 
Një '''Juristjurist''' sipas ''[[Black's Law Dictionary]]'', është "një personprofesionist i eedukuar di [[ligji]]n;Fakulteti sii një [[prokuroriDrejtësisë|ProkurorJurisprudencë]], [[avokati|avokat]]i osecili [[këshilltar]];studion, njëzhvillon, personpraktikon idhe ciliaplikon e[[ligji|ligjin]] ushtrondhe profesioninofron ekëshillim ligjinligjor."<ref>Henry Campbell Black, ''[[Black's Law Dictionary]]'', 5th ed. ([[Saint Paul, Minnesota|St. Paul]]: [[Thomson West|West Publishing Co.]], 1979), 799.</ref>
==Burimi==
 
Në shumë vende [[Evropa|Evropiane]] që ndjekin sistemin ligjor civil, të tilla si [[Shqipëria]] apo [[Kosova]], titulli ''jurist'' është një term i përgjithshëm që përfshin të gjithë ato profesionistë që kanë mbaruar studimet në [[Fakulteti i Drejtësisë|Drejtësi]]; sidomos ato që nuk janë liçensuar akoma si [[Avokati|avokatë]] ose si [[Magjistrati|magjistratë]].<ref>[http://www.kuvendikosoves.org/common/docs/ligjet/2006_02-L40_al.pdf Kuvendi i Kosovës: Ligji për Provimin e Jurisprudencës]</ref>
 
== Detyrat ==
Juristët mund të punësohen në sektorë të ndryshëm të administratës publike qëndore dhe vendore, ose në Departamentet ligjore të bizneseve private.<ref>[http://www.uniel.edu.al/index.php/en/study-programs-economic/172-programet-e-studimit Universiteti i Elbasanit: Programet e Studimit]</ref> Disa nga detyrat e juristit që punon për biznesin janë:<ref>[https://duapune.com/jobs/16186/exportPDF Juriste:Kërkesat]</ref>
 
* Përfaqësimi i shoqërisë pranë institucioneve administrative dhe ndjekja e procedurave ligjore, ankimimeve dhe korrespondencës zyrtare me autoritetet shtetërore, për çështje të caktuara ligjore të veprimtarisë së shoqërisë.
* Hartimi i kontratave dhe marrëveshjeve të ndryshme që shoqëria lidh me klientët, furnitorët dhe punonjësit e saj.
* Menaxhimi dhe ndjekja e proçedurave të prokurimit për shoqërinë.
* Përfaqësimi i shoqërisë në marrëdhënie me të tretë, sidomos në lidhje me përfaqësuesit ligjorë të të tretëve.
* Hartimi i dokumenteve të tjera ligjore të nevojshme nga shoqëria.
* Arkivimi dhe protokollimi i dokumentacionit ligjor.
==Burimi i të dhënave==
{{reflist}}
 
[[Kategoria:Profesionet]]
[[Kategoria:Juristë shqiptarë]]
{{Profesionet}}