Dallime mes rishikimeve të "Material kompozit"

70 bytes removed ,  5 vjet më parë
rregullim i sintaksës
v (Visi90 zhvendosi faqen MATERIALET KOMPOZITE te Material kompozit: Titujt e artikujve jo me shkronja të mëdha)
(rregullim i sintaksës)
 
[[File:Ndm.png|thumb|upright=2.0|alt=Ndarja e metaleve.|Ndarja e metaleve]]
 
 
===='''Materialet me ngjyra'''====
komponimet egrupit të III-V si Galimarsedini (GaAs) dhe idniumantimoniti (InSb).
Meqë nuk e kanë përqueshmërin metalike, këto nuk mund të futen në grupin e metaleve.
 
 
===='''Materialet jometalike inorganike'''====
Është një emërtim relativisht I ri, se a do të aprovohet kjo do të tregon e ardhmja .
Lëmia qelqi dhe qeramika mbulon pjesën me të madhe të këtij grupi të materialeve
 
 
===='''Materialet artificiale'''====
* Teroplastet
* Duroplastet
 
 
 
===='''Lëndët natyrore minerare'''====
* Safiri,Rubini,Diamanti
* Guri natyror
 
 
===='''Lëndët natyrore organike'''====
* Druri
* Kauçuku
 
 
 
=='''Materialet kompozite'''==
[[File:Megt.png|thumb|alt=Materialet kompozite.|Materialet kompozite]]
Materialet kompozite janë si p.sh. materialet e përforcuara me fibra të cilat përmbajnë një fibër të hollë shumë solidepor e brisht në një masë themelore më të butë por duktile,ose betoni me çelik, në të cilën nën donjë konstruksion, çeliku i pranon sforcimet në tërheqje, kurse betoni sfrocimet në shtypje, por edhe materialet sipërfaqja e të cilave për tu mbrojtur nga korozioni veshet me shtresa mbrojtëse.Sikur që është dhënë në fig
 
 
 
 
 
 
 
 
=='''Materiali kompozit'''==
Edhe popujt primitivë e kanë vërejtur përforcimin dhe përlidhjen e materialit ekzistues me fije.
[[File:Vmk.png|thumb|alt=Qëndrueshmëria.|Qëndrueshmëria]]
 
 
 
===='''Vetitë e materialeve kompozite'''====
* Moduli i elasticitetit dhe moduli i prerjes
 
Në vazhdim do të jepen disa konstruksione dhe prodhime të punuara nga materialet e ndryshme inxhinjerike ku shihet zevendesimi I disa materialeve me m.kompozite:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Në vazhdim do të jepen disa konstruksione dhe prodhime të punuara nga materialet e ndryshme inxhinjerike ku shihet zevendesimi I disa materialeve me m.kompozite:
 
[[File:Konsk.png|thumb|left|upright=1.6|alt=Konstruksionet.|Konstruksionet]]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
=='''Materialet per prodhimin e kompozitetve duhet t’ipermbushin kerkesat e veqanta siq janë'''==
* karbiti i silicit
* nitrati i silicit dhe oksidi i aluminit
 
 
 
 
=='''Kompozimet qelq-plastikë'''==
Fibër qelqi te perforcuar me plastikë dallohen kryesisht nga komponentet e tyre te cilat kanë përmirësuar dukshëm rezistencen në presion, lakimi, terheqje
.Gjithashtu mund të jenë izolatorë elektrik te karakterizuar nga një rezistencë e lartë kimike dhe termike.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
=='''Referencat'''==