Ndryshimi mes inspektimeve të "Jerevani"

No change in size ,  4 vjet më parë
rregullim i sintaksës
(rregullim i sintaksës)
Me zhvillimin e ekonomisë së vendit, Jerevani ka kaluar nëpër transformim të madh pasi shumë pjesë të qytetit kanë qenë përfituesi i ndërtimeve të reja që nga fillim të viteve 2000 kanë shumëzuar, edhe shitore me pakicë të tilla si restorante, dyqane dhe kafene, të cilat ishin të rralla gjatë kohëve Sovjetike. Sipas vlerësimeve të vitit 2011, popullsia e Jerevani ishte 1.121.900 njerëz duke e bërë 34% të popullsisë së përgjithshme të Armenisë. .<ref>{{cite news|title=34.4 % of Armenia’s population resides in Yerevan|url=http://news.am/eng/news/26950.html|accessdate=22 October 2011|newspaper=News.am|date=4 August 2010}}</ref>
 
Jerevani eshte me i vjeter se Roma. Anktualisht eshte 2793 vjet i vjeter.
 
==Etimologjia==
Një teori në lidhje me origjinën e emrit Jerevani është se qyteti u emërua pas mbretit armen, Yervand IV (i fundit), udhëheqësi i fundit i dinastisë Orontid, dhe themelues i qytetit të Yervandashat-it. Megjithatë, është e mundshme që emri i qytetit rrjedh nga fortesë ushtarake Urartian e Erebuni-it (Էրեբունի), e cila u themelua në territorin e Jerevanit bashkëkohore në 782 pes, nga Argishti i Parë. Ndërsa elemente të gjuhës Urartian përzier me gjuhën armene, emrit ka evoluar përfundimisht në Jerevan (Erebuni = Erevani = Erevan = Jerevan). <ref>{{hy icon}} Israelyan, Margarit A. ''Էրեբունի: Բերդ-Քաղաքի Պատմություն'' (''Erebuni: The History of a Fortress-City''). Yerevan, Armenian SSR: Hayastan Publishing Press, 1971, p. 137.</ref>
 
 
 
Dijetari Margarit Israeljani vë në dukje këto ndryshime, kur krahasojmë mbishkrime të gjetura në dy pllakat në shkrimin ''kuniform'' në Jerevan. Në dorëshkrimet armen, Jerevan është përmendur gjithashtu si Erevan, Erivan, Erewan, Ervan, Eruan, Arevan, Iravan, Revan dhe Ayravan.
[[File:Yerevan's districts.svg|thumb|350px|right|The twelve districts of Yerevan]]
 
Jerevani është i ndarë në dymbëdhjetë "rrethe/qarqe administative" (համայնքներ), secila me një lider të zgjedhur. Sipërfaqja e përgjithshme e 12 rrethet e Jerevanit është 227 &nbsp;km².<ref>http://www.armstat.am/file/article/marz_11_32.pdf Armstat:Yerevan</ref>
 
{| class="wikitable"
 
[[File:Yerevan, Armenia, HDR panorama.jpg|900px|thumb|center|<center>Panorama of Yerevan</center>]]
 
 
{{Gjeo-cung}}
{{Kryeqytetet e Evropës}}
 
==Referenca==
{{reflist}}
 
[[Kategoria:Qytete në Armeni]]
[[Kategoria:Kryeqytete në Azi]]
[[Kategoria:Kryeqytete të botës]]
 
==Referenca==
{{reflist}}